Tags

China’s rijksten raken miljarden kwijt door harde aanpak Peking (redacteur, Buitenland/fd, 10 aug. 21)

In het kort:

  • De fortuinen van China’s rijkste inwoners slinken als gevolg van ondermijning zakenimperiums.
  • De Chinese regering wil meer greep krijgen op techbedrijven zoals Alibaba en zijn concurrenten.
  • Gevolg is een herschikking van vermogens op de ranglijst van rijkste Chinezen.

De fortuinen van China’s rijkste inwoners zijn in een maand tijd met zo’n $87 mrd geslonken als gevolg van ondermijning van hun zakenimperiums door het regime in Peking. De Financial Times heeft berekend dat Pony Ma van Tencent en Colin Huang van Pinduoduo samen met nog twee dozijn andere Chinese (bio)techmiljardairs 16% minder waard zijn geworden.

Dat gebeurde nadat de Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing in Amerika naar de beurs werd gebracht ondanks waarschuwingen van Chinese toezichthouders. De dataveiligheid zou niet op orde zijn. Daarna volgde een spervuur van de autoriteiten tegen de techsector.

Alibaba

De Chinese regering wil meer greep krijgen op techbedrijven zoals Alibaba en zijn concurrenten. Volgens de Chinese autoriteiten moeten deze conglomeraten worden geherstructureerd om er non-profitorganisaties van te maken.

Vrijdag werd een dochter van Tencent nog aangeklaagd door de autoriteiten omdat de ‘jeugdmodus’ van de populaire WeChat-app onvoldoende bescherming biedt aan minderjarigen. De ‘jeugdmodus’ is juist bedoeld om jongeren beperkte toegang te geven.

Tencent werd vorige week er ook in staatsmedia van beschuldigd dat zijn vlaggenschip, het spel Honor or Kings, ‘geestelijke opium’ is. Tencent wacht ook een zware claim vanwege overtreding van de Chinese mededingingswetgeving.

Maar e-commercegroep Pinduoduo is tot nu toe het het zwaarst getroffen door de aanval op de techsector. Oprichter Colin Huang verliest op papier $15,6 mrd, een derde van zijn vermogen. Pony Ma van internetgigant Tencent zag $12 mrd verdampen, 22% van zijn rijkdom.

Ook de bekendste Chinese miljardair Jack Ma van Alibaba is in de afgelopen maand $2,6 mrd kwijtgeraakt. Zijn verlies sinds de autoriteiten een streep haalden door de aandelenuitgifte van de Ant Group, zijn financiële platform, bedraagt bijna $13 mrd, aldus de FT.

Ook voor Yu Minhong waren de druiven toen zuur. De waarde van zijn 12%-belang in de door hem opgerichte private onderwijsinstelling New Oriental Education zakte van $3 mrd naar $500 mln.

Water

Maar er zijn ook ondernemers die profiteerden van de negatieve aandacht voor de grote techondernemers omdat ze in minder riskante bedrijfstakken opereren.

Volgens Rupert Hoogewerf, die met zijn Hurun Report de ranglijst bijhoudt van rijkste Chinezen, vindt een herschikking van vermogens plaats. Hij heeft nu meer dan 1000 miljardairs in de peiling, een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden.

Onder de ondernemers die profiteren van de verschuiving is Zhong Shanshan, die Jack Ma onttroonde als rijkste man van het land met een geschat vermogen van iets meer dan $72 mrd (€61 mrd). Dat is een stijging in een maand tijd van $5 mrd. Shanshan dankt zijn fortuin aan de verkoop van water met zijn Nongfu Spring-imperium.

Keerpunt

Een belangrijke keerpunt in het beleid van Peking is de mislukte beursintroductie van Ant Group. Eind oktober 2020 zou het bedrijf een notering krijgen in Sjanghai, wat de grootste beursgang ter wereld zou betekenen. Maar die kwam er nooit. De Chinese autoriteiten staken er een stokje voor, naar verluidt vanwege een kritische uitlatingen van oprichter Jack Ma over het financiële systeem, vlak voordat de introductie op de beurs moest plaatsvinden. Vervolgens verdween hij op mysterieuze wijze om drie maanden later weer op te duiken in een video. Hij zou al die tijd onder de radar zijn gebleven onder druk van het Chinese regime.

https://fd.nl/ondernemen/1407552/china-s-rijksten-raken-miljarden-kwijt-door-harde-aanpak-peking-ijh1caRzkFzf

Advertisement