Tags

‘Pfizer en Moderna verhoogden hun prijs in de EU’ (redacteur, Zorg/fd, 1 aug 21)

De effectiviteit van de vaccins van Pfizer en Moderna zouden de reden zijn dat de fabrikanten nu een hogere prijs vragen.

De vaccins werken goed, dus mogen ze ook wat meer kosten, aldus Pfizer en Moderna. De twee farmabedrijven hebben recent de prijs van hun coronavaccins verhoogd, schrijft de Financial Times, die delen van het contract heeft gelezen.

*Hiermee gaat het idealisme dat er niet verdiend mocht worden aan dezer covidcrisis, verloren. En de winst aanzienlijk verhoogd. Wat een idiote wereld is dit.

Pfizer kostte €15,50 per dosis en hoogde dat volgens de Britse krant op naar €19,50. Moderna verhoogde de prijs van €19 naar €21,50 per dosis.

2 miljard doses

Tot 2023 zullen de farmaceuten zo’n twee miljard doses vaccin leveren aan de Europese Unie. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven zich aan de afspraken houden en geen vaccins uit Europese fabrieken exporteren naar andere landen, accepteert de EU de prijsstijgingen. De prijs van Moderna ligt overigens nog altijd lager dan de €24 die de EU eerder bereid was te betalen. Toen was de prijs nog gebaseerd op een veel lager aantal vaccins.

*De vraag is dus of politici zakelijk kunnen onderhandelen.

Reden dat de EU extra vaccins heeft besteld, is de goede werking ervan. De zogenaamde mRNA-vaccins beschermen voor zo’n 90%. Een stuk beter dan vaccins van andere farmaceuten. De nieuwe contracten met Pfizer en Moderna zijn bovendien gesloten op het moment dat AstraZeneca en Janssen in het nieuws waren vanwege vermoedens over een verband tussen de vaccinaties en de zeldzame bloedstolsels die enkele gevaccineerden kregen.

*Het blijft in deze wereld alleen om winst en omzet gaan. Er is dus helemaal niets veranderd in deze wereld, dom materialisme (en aanverwant consumentisme).  ‘Dom’, omdat deze teneur alleen maar de afgrond inleidt vanwege de verkeerde impulsen die ervan uitgaan.  Op deze bedrijven mogen dus nu hogere belastingen geheven worden.

Recordomzet

Pfizer verwacht dat zijn coronavaccin dit jaar een recordomzet van $33,5 mrd zal realiseren. Het zou daarmee een van de bestverkochte medicijnen ooit worden. Een miljard doses zijn al geleverd, dit jaar zullen er nog 2,1 miljard doses verkocht worden. Een derde prik die mensen met een zwakke gezondheid extra moet beschermen tegen het coronavirus, is een van de redenen dat de omzet extra stijgt.

Ceo Albert Bourla van Pfizer benadrukt dat rijkere landen meer voor het vaccin betalen. Landen met een lager inkomen zouden de helft betalen, lagelonenlanden niet meer dan de kostprijs.

Correctie: eerder stond in dit artikel dat Pfizer een recordomzet van €33,5 mrd verwacht. Dat was niet correct en moest $33,5 mrd zijn.

https://fd.nl/economie-politiek/1406684/pfizer-en-moderna-verhoogden-hun-prijs-in-de-eu-ibh1caSQ3MpW

Advertisement