Tags

De Telegraaf, 1-8-21

Drie Engelse experts zeggen dat ongeveer een vijfde van alle mensen die volgens de doktoren aan een ’langdurige bewustzijnsstoornis’ lijden, eigenlijk helder genoeg is om na te denken. Deze mensen zijn zich wel degelijk bewust van hun omgeving.

Professors Neil Scolding, van de Universiteit van Bristol, Adrian Owen, van de Western Universiteit in Canada, en John Keown, van Georgetown Universiteit in de VS, zeggen dat maar liefst 25.000 patiënten in het VK het label ’langdurige bewustzijnsstoornis’ hebben maar dat ongeveer 5.000 van hen wel degelijk merkt wat er om hen heen gebeurt.

Dankzij nieuwe hersenscan-technieken en onderzoeken konden ze aantonen dat er wel degelijk activiteiten te zien waren in de hersenen.

Bij langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) ontwaakt iemand bijvoorbeeld uit coma, maar vertoont ’geen of slechts minimale tekenen van bewustzijn’, aldus de Hersenstichting. De ogen zijn open. De ademhaling is zelfstandig. Maar de patiënt kan bijvoorbeeld geen kopje vasthouden of antwoord geven op vragen.

De groep wetenschappers is er echter van overtuigd dat er ook een manier is om te weten wat deze patiënten voelen en denken. Mogelijk kunnen ze ook zelf beslissingen nemen over hun medische behandelingen, zo schrijft Het Nieuwsblad. Dat zou moeten gebeuren met neuroimaging, een relatief nieuwe techniek in de wetenschap.

Het college van geneesheren in Engeland, zegt in een reactie dat de bevindingen een stap in de goede richting zijn, maar dat verder onderzoek nodig is.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/e%C3%A9n-op-vijf-hersendode-mensen-is-wakker-en-zit-vast-in-hun-lichaam/ar-AAMOMxq