Tags

Winkelbelegger Unibail-Rodamco moet huren massaal kwijtschelden (Erik van Rein, Vastgoed/fd, 29 juli 21)

In het kort

  • Unibail-Rodamco-Westfield heeft nog steeds last van de coronacrisis.
  • Door gesloten winkelcentra heeft Unibail in de eerste helft van dit jaar €220 mln aan huren moeten kwijtschelden tegenover €30 mln in dezelfde periode vorig jaar.
  • Ook de gebouwen van de winkelbelegger zijn minder waard geworden. De waardering van het vastgoed daalde 2,4% ten opzichte van eind 2020.

‘s Werelds grootste winkelbelegger Unibail-Rodamco-Westfield had in de eerste helft van dit jaar nog altijd veel last van de coronacrisis. De in Amsterdam genoteerde onderneming moest vanwege gesloten winkelcentra veel huurkwijtscheldingen verstrekken en haalde als gevolg daarvan veel minder inkomsten binnen.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die Unibail woensdag na het sluiten van de beurzen presenteerde. De winkelbelegger is in Nederland onder meer bekend van de in maart geopende Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het bedrijf richt zich vooral op luxe winkelcentra in grote steden wereldwijd en juist die moesten in de eerste helft van het jaar lang dicht vanwege overheidsmaatregelen.

‘Net zo zwaar als in 2020’

Daardoor heeft Unibail in de eerste helft van dit jaar €220 mln aan huren kwijtgescholden tegenover €30 mln in dezelfde periode vorig jaar. Dat wijt het bedrijf deels aan veranderingen in de boekhoudingswijze, maar zelfs gecorrigeerd voor de kwijtscheldingen haalde Unibail slechts 90% van de huurinkomsten binnen.

Zo daalden de nettohuurinkomsten met bijna een kwart ten opzichte van de eerste helft van 2020, naar €785 mln.

‘De eerste helft van dit jaar was net zo zwaar als in 2020’, zei bestuurder Jean-Marie Tritant in een toelichting. Toch heeft Unibail volgens hem ‘veerkracht’ getoond. Dat leest hij af aan de bemoedigende bezoekerscijfers van winkelcentra in de maanden mei en juni, toen de meeste landen weer wat versoepelingen doorvoerden en winkels weer opengingen.

Moeilijke positie

Unibail zit door de coronacrisis in een moeilijke positie. De huurinkomsten en de beurskoers implodeerden door de sluiting van winkelcentra begin vorig jaar. Toen had de onderneming al een relatief hoge schuldenpositie vanwege de aankoop van het Amerikaanse Westfield een paar jaar geleden.

Het voormalige bestuur wilde daarom vorig jaar €3,5 mrd ophalen door aandelen uit te geven. Maar daar gingen aandeelhouders na een revolte niet mee akkoord. De toenmalige ceo en financieel bestuurder stapten op.

Het huidige bestuur nam een rigoureuze beslissing. In een poging de schulden drastisch te verlagen, hoeven aandeelhouders tot en met 2022 geen dividend te verwachten. Veel Amerikaans vastgoed wordt weer verkocht en ook in Europa wil de vastgoedgroep bezittingen slijten. Inmiddels is in Europa €1,7 mrd van de geplande €4 mrd aan gebouwen verkocht.

Gebouwen minder waard

Door het verlagen van de schulden wil Unibail aantrekkelijk blijven voor financiers. Dat lukt mondjesmaat, want ook na het slijten van de gebouwen is de totale schuld nog altijd ruim 43% van de vastgoedwaarde (loan-to-value). Dat terwijl de financieringskosten juist iets zijn gestegen.

Wat daarbij niet helpt, is dat de gebouwen van Unibail minder waard zijn geworden door de coronapandemie. Ook in de eerste helft van dit jaar daalde de waardering van het vastgoed weer 2,4% ten opzichte van eind 2020.

Vanwege de onzekerheden geeft de vastgoedbelegger geen winstverwachting af voor dit jaar, maar het bedrijf is ‘voorzichtig optimistisch’ over de toekomst. Unibail leidt dat onder meer af aan de opening van de Mall of the Netherlands. Het winkelcentrum opende in maart weliswaar maanden later dan gepland, maar de onderneming is tevreden over het aantal bezoekers. In zowel mei als juni zouden er al één miljoen bezoekers naar het voormalige winkelcentrum Leidschenhage zijn getrokken.

*Voor verhuurders en winkelbeleggers geldt hetzelfde als voor de luchtvaart: de oude maatschappij van vóór-corona komt niet meer terug en dus is een ander, nieuw en aangepast businessmodel noodzakelijk.

https://fd.nl/ondernemen/1406223/unibail-rodamco-westfield-ziet-huurinkomsten-opnieuw-dalen-door-coronacrisis-h2g1cadHU2Lz

Advertisement