Tags

Rechter maakt coronakorting voor winkeliers lastiger (Jan Braaksma en Erik van Rein, Voorpagina/fd,  21 juli 21)

Winkeliers moeten van de rechter hun onlineomzet meetellen als zij huurkorting vragen. Daardoor krijgen zij mogelijk minder korting dan zij hadden gehoopt.

De stenen winkels van Scotch & Soda moesten tussen half december en begin maart dicht.

In het kort:

  • Winkelketens moeten hun online omzet meewegen als zij aanspraak maken op huurkorting door de coronacrisis.
  • Tijdens de pandemie is de online omzet van veel retailers sterk gestegen.
  • Daardoor kunnen zij mogelijk minder huurkorting krijgen dan gehoopt.

Winkelketens hebben een nederlaag geleden in de strijd om huurkorting vanwege de coronacrisis. Zij moeten van de rechter waarschijnlijk ook de inkomsten uit hun webwinkel meenemen in de berekening die bepaalt of zij recht hebben op korting. Omdat de onlineverkopen van veel retailers sterk zijn gestegen tijdens pandemie, krijgen zij wellicht minder aftrek dan gehoopt.

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde tussenuitspraak van de Rotterdamse kantonrechter in een zaak die was aangespannen door kledingketen Scotch & Soda tegen het bedrijf van de bekende vastgoedbelegger Aat van Herk. De retailer weigerde tienduizenden euro’s aan huur te betalen, omdat de winkelomzet was weggevallen door de coronamaatregelen van de overheid. De winkelketen nam de inkomsten uit de webshop niet mee in die omzetberekening. Onterecht, vindt de rechter.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een rechter de inkomsten uit een webshop meerekent in een oordeel over mogelijke huurkorting. De zaak kan grote gevolgen hebben voor andere winkelketens en hun huurbazen, menen huurrechtadvocaten die niet betrokken zijn bij de zaak.

‘Het is weliswaar een tussenvonnis voor de kantonrechter, maar ik verwacht wel dat veel advocaten houvast zoeken bij deze zaak en er naar zullen verwijzen’, zegt huurrechtadvocaat Claudia van Meurs. ‘Vanuit het perspectief van de verhuurder vind ik het meenemen van de onlineomzet zeer begrijpelijk’, zegt huurrechtadvocaat Glenn Kerver. ‘Ik zal het argument zeker aanmoedigen bij klanten.’

*In feite zal alles wat de wetgeving betreft moeten worden geëvalueerd, met name wat de gevolgen van de coronamaatregelen betreft. En de overheid krijgt een extra verplichting erbij om hierbij een leidende en richtinggevende rol te gaan spelen vanwege de verplichte sluiting van de detailhandel.

‘Wij denken hier volledig anders over dan de rechter’, zegt Jeroen van Dijken, directeur belangen en beleid bij winkelierskoepel Inretail. ‘Onlineomzet kun je niet toerekenen aan het gehuurde pand, want het zijn twee verschillende verkoopkanalen. Je komt op glad ijs als je dat wel doet. Hoe reken je bijvoorbeeld online omzet mee die gestegen is door extra investeringen?’

Scotch & Soda wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is. Van Herk Groep en diens advocaat reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Steggelen over huurkorting

Sinds het begin van de coronacrisis in Nederland steggelen vastgoedeigenaren en huurders over huurkorting. Winkeliers zagen hun omzet sinds maart vorig jaar wegvallen door de overheidsmaatregelen, zoals de maandenlange sluiting van alle ‘niet-essentiële’ winkels.

In veel gevallen hebben huurders en verhuurders afspraken gemaakt over uitstel van huurbetalingen of huurkorting. Maar het leidde ook tot tientallen huurconflicten voor de rechter. Naar verwachting komt de Hoge Raad later dit jaar met kaders voor veelgestelde vragen over huurkorting tijdens de pandemie.

De pijn delen

Tot dusver vond de rechter meestal dat huurders en verhuurders de pijn van de coronacrisis samen moeten delen. De hoogte van de korting is daarbij doorgaans afhankelijk van het omzetverlies van de winkelketen.

Ook de Rotterdamse kantonrechter vindt dat Scotch & Soda en Van Herk de pijn van de winkelsluitingen moeten delen. Beide partijen konden niet voorzien dat winkels moesten sluiten door een pandemie toen zij hun huurcontract sloten.

De rechter geeft nog geen antwoord op de vraag hoeveel huurkorting gerechtvaardigd is voor Scotch & Soda. De kledingketen, eigendom van de Amerikaanse private-equityfirma Sun Capital, baseert zijn verzoek tot huurvermindering alleen op de omzet van zijn stenen winkels. Die is tussen maart 2020 en april 2021 sterk gedaald.

Verschoven naar online

De rechter vindt deze berekening onvolledig. Een deel van de omzet uit de winkelstraat is namelijk verschoven naar de webwinkel. Toen de winkels dicht waren hadden klanten immers geen andere mogelijkheid dan online te bestellen. Daarom moet het kledingmerk in een vervolgzitting uitleg geven over zijn onlineverdiensten. Volgens de rechter zijn de fysieke winkels en webwinkel onderdeel van hetzelfde concern, ondanks dat zij onder verschillende bv’s hangen.

‘De vraag is wel of je de jaarrekening van de ene bv zomaar kunt betrekken bij een ander bedrijf’, zegt advocaat Kerver. ‘Vaak zijn die met een reden gescheiden, bijvoorbeeld voor de aansprakelijkheid, of vanwege een bedrijfstechnische of fiscale reden.’

Goed jaar

Waarschijnlijk heeft de webwinkel van Scotch & Soda een goed jaar achter de rug. In juni, juli en augustus vorig jaar is de omzet van deze tak verdubbeld, liet het bedrijf optekenen in zijn vorige jaarverslag.

Onduidelijk is hoeveel omzet Scotch & Soda door de coronapandemie heeft verloren. Het concern heeft zijn jaarrekening over het gebroken boekjaar 2020/2021, dat loopt van juni tot en met mei, nog niet gedeponeerd.

https://fd.nl/ondernemen/1403914/rechter-maakt-coronakorting-voor-winkeliers-lastiger-hug1caNXBeR9

Advertisement