Tags

Nederland kleurt rood op coronakaart, Groningen zelfs donkerrood (Maarten van Poll, Toerisme en recreatie/fd, 16 juli 21) 

Waar veel Nederlandse vakantiegangers al bang voor waren, is donderdag uitgekomen. Nederland kleurt rood op de jongste Europese coronakaart, met mogelijk strengere eisen voor reisbestemmingen of zelfs inreisverboden tot gevolg. De provincie Groningen staat zelfs op donkerrood.

Donderdag werkte het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC de kaart bij waarop het bijhoudt hoe de coronapandemie zich per land en regio ontwikkelt. Vorige week stonden Drenthe, Flevoland, Friesland en Limburg nog op groen en de rest van het land op oranje.

Ook in Denemarken en Griekenland zijn veel regio’s van kleur verschoten, eveneens de verkeerde kant op. Alleen enkele Noorse regio’s staan er donderdag beter voor dan een week eerder. Spanje, Portugal, Nederland en Cyprus hebben duidelijk de minste greep op het coronavirus.

Ommekeer

Drie weken geleden, op 24 juni, sprong Nederland van rood naar groen en oranje. Toen was er nog sprake van dalende besmettingscijfers. Twee dagen later vervielen bijna alle coronamaatregelen. Uit berekeningen van het RIVM bleek deze week dat het tij intussen alweer aan het keren was. De zeer besmettelijke deltavariant van het virus verspreidde zich razendsnel, waarop het kabinet vrijdag en woensdag alweer tot aanscherpingen besloot.

De vraag is nu wat de directe gevolgen zijn voor Nederlandse vakantiegangers. De kleurcode is geen reisadvies, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederlandwereldwijd.nl. Landen beslissen zelf of, en zo ja, welke maatregelen ze opleggen aan arriverende Nederlanders. Dat staat los van de eisen die eventueel bij thuiskomst gelden.

In Europees verband zijn wel afspraken gemaakt over wat landen zouden moeten doen met de ECDC-data. Voor mensen die reizen vanuit rode gebieden, schrijft de Europese Raad voor dat de landen van aankomst een negatief testbewijs eisen. Bij donkerrood komt daar zelfisolatie of -quarantaine bij. Bovendien moeten zulke reizen volgens de raad sterk ontmoedigd worden.

Nederland zou donkerrood kleuren als het aantal besmettingen per 100.000 mensen over twee weken gemeten de 500 per dag bereikt. Dat komt neer op 6500 gemelde infecties. Sinds 9 juli zit het daar ruim boven. Wil Nederland de donkerrode status vermijden, dan moet het beeld dus snel veranderen.

Reizen geannuleerd

De Nederlandse overheid heeft in Europa gepleit voor andere maatstaven, omdat de nadruk op besmettingscijfers niet zou passen bij de huidige fase van de pandemie. In plaats daarvan wil Den Haag meer aandacht voor de druk op de zorg, die vooralsnog stukken lager is dan tijdens eerdere golven.

Veel landen hebben de laatste dagen onder druk van de oprukkende deltavariant al strengere eisen en beperkingen opgelegd aan reizigers. Zo zijn er in veel Zuid-Europese vakantiegebieden weer avondklokken ingevoerd en is het nachtleven op sommige plekken aan banden gelegd. Malta wil alleen nog mensen toelaten die volledig gevaccineerd zijn.

Nederland zet zaterdag de Balearen, Canarische eilanden, Cyprus en heel Portugal op oranje. Dat betekent in het kort: alleen noodzakelijke reizen. Reisorganisaties TUI en Sunweb brengen voorlopig geen vakantiegangers naar de oranje gebieden, Corendon nog wel.

Tegenover de oplaaiende pandemie staan voor veel Zuid-Europese landen ook sterke economische belangen. Inkomsten uit toerisme leveren daar een belangrijke bijdrage aan het bbp. Maar ook een escalerende coronagolf raakt de economie hard, naast de gezondheidsschade die aanzienlijk is, zeker nu veel mensen nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

https://fd.nl/economie-politiek/1401675/nederland-kleurt-rood-op-coronakaart-groningen-zelfs-donkerrood-gpg1caNXBeR9

Advertisement