Tags

Wederom verrast door het virus (Voorpagina/de Volkskrant, 9-7-21)

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1302/pages/1

~

Coronacijfers nopen kabinet versoepelingen terug te draaien (Avinash Bhikhie, Ten eerste/de Volkskrant, 9-7-21)

Het demissionaire kabinet grijpt in om de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Bronnen meldden donderdag aan de Volkskrant dat het kabinet overweegt maatregelen te treffen die het nachtleven en evenementen raken.

‘Het aantal besmettingen stijgt nu zo rap, zoveel infecties kunnen ook bij jongeren op langere termijn grote gezondheidsschade opleveren’, aldus een ingewijde. Gisteren steeg het aantal coronabesmettingen opnieuw fors: 5.475 positieve coronatests op één dag, het hoogste aantal sinds 14 mei.

De extra besmettelijke deltavariant van het coronavirus is bezig aan een razendsnelle opmars, waarop het kabinet zich lelijk verkeken heeft. Dat het aantal besmettingen na de versoepelingen zou toenemen, was ingecalculeerd, maar het kabinet verwachtte niet dat dit noemenswaardige problemen zou opleveren, vanwege het hoge vaccinatietempo en het seizoenseffect. Een miscalculatie.

*De komende evaluatie van dit coronabeleid wordt extra gecompliceerd. Omdat er nu geen enkele conclusie nog getrokken kan worden.

Betrokkenen melden dat het kabinet overweegt de nachtclubs weer te sluiten en evenementen af te blazen – een stap terug in het tijdpad van de versoepelingen. Vorige maand kondigde het demissionaire kabinet een ambitieuze serie versoepelingen aan, die per 26 juni van kracht werd: bijna alles mocht weer, op anderhalve meter. Zelfs festiviteiten die de potentie hebben om zogeheten ‘superspreading events’ te worden, vonden weer doorgang dankzij het optuigen van het systeem van testen voor toegang: met een negatieve coronatest of een volledige vaccinatie krijgt een bezoeker een QR-code als toegangsbewijs.

*Het heeft dus niet geholpen.

Maar juist in het nachtleven is het de afgelopen twee weekeinden misgegaan. Er werd gesjoemeld met QR-codes en de controle was niet bij elke horecaonderneming waterdicht. Het gevolg: nieuwe corona-uitbraken bij grote groepen jongeren. Het gaat nu zo hard dat minister De Jonge van Volksgezondheid het OMT woensdag heeft gevraagd om een spoedadvies, dat het kabinet vrijdag ontvangt. Mogelijk wordt vrijdagavond een persconferentie ingelast.

*Er wordt ook teveel gezeurd in allerlei praatprogramma’s  op radio en tv.

De Jonge schetste woensdag in een Kamerdebat het dilemma waar het kabinet mee kampt. Vooralsnog lijken de besmettingen zich niet vertalen in extra ziekenhuisopnamen. De meeste doen zich voor onder jongeren, die doorgaans niet erg ziek raken na een infectie. De meeste kwetsbaren zijn al volledig gevaccineerd en beschermd.

Toch slaat het virus zo hard om zich heen onder jongeren dat het kabinet ook rekening heeft te houden met mogelijk blijvende gezondheidsschade door corona in deze groep. Maar ook veertigers, vijftigers en zestigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn lopen gevaar, net als volledig gevaccineerden bij wie het vaccin onvoldoende aanslaat.

*De medische wereld staat nu ook voor schut (evenals de politiek zelf) omdat ze geen idee hebben waardoor deze aaneenschakeling van vervelende verrassingen ontstaan. De natuur grijpt niet voor niets zo in. Zolang de verslaving van jongeren aan het nachtleven in stand blijft, blijven nieuwe uitbraken voorkomen.

Daarnaast kijkt het kabinet ook naar de zomervakantie. Bij een te hoge besmettingsgraad dreigt die voor veel Nederlanders in het water te vallen. Als Nederland weer rood kleurt op de Europese kaart, zullen sommige vakantielanden mogelijk quarantaineverplichtingen gaan opleggen aan Nederlandse toeristen.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1302/articles/1385546/5/2

Advertisement