Tags

Kabinet bezint zich op strengere regels voor het uitgaansleven (Avinash Bhikhie en Raoul du Pré, Ten eerste/de Volkskrant, 7-7-21)

Het demissionaire kabinet overweegt de teugels in het uitgaansleven toch weer wat aan te trekken. ‘We kijken de komende dagen of we dingen moeten aanscherpen’, aldus minister Grapperhaus dinsdag in reactie op het oplopende aantal besmettingen. Intussen wordt het testbeleid al wat aangepast.

Grapperhaus roept alle Nederlanders op – horeca-uitbaters in het bijzonder – om de coronaregels in acht te nemen. Hij wil dat daarop vanaf nu strenger wordt gecontroleerd. ‘Wie er met de pet naar gooit, kan maatregelen verwachten. Het is voorstelbaar dat het in het eerste weekend na de versoepelingen nog stroef ging, maar nu moet het echt geregeld zijn.’

Grapperhaus wilde gisteren niet spreken van een laatste waarschuwing voor de horeca, maar hintte daar wel op. ‘Als het zo doorgaat, dan ga je op een gegeven moment vaststellen dat je je deze versoepelingen niet kunt permitteren. Maar zover zijn we nog niet. Daarom zeg ik het nu. We moeten nu echt gewoon de urgentie oppak-ken.’ Hij roept de burgemeesters op vanaf nu beter te controleren en strenger op te treden. ‘Als je echt ziet dat iets uit de hand loopt, dan moet je in het uiterste geval tot sluiting overgaan.’

Het kabinet verscherpt voorts de toelatingseisen. Tot nu toe gaf volledige vaccinatie met onmiddellijke ingang toegang tot horeca en evenementen. Daarop kwam meteen kritiek van virologen, omdat het minstens twee weken duurt voordat na vaccinatie ook voldoende immuniteit tegen het virus is opgebouwd. Het kabinet voert daarom nu alsnog twee weken wachttijd in. Na vaccinatie duurt het dan nog veertien dagen voordat mensen de qr-code krijgen die hen toegang geeft tot plekken waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. ‘Dat gaan we op korte termijn regelen’, aldus De Jonge.

Hij ontkent dat het een inschattingsfout was om mensen na vaccinatie meteen toegang te geven. Dat had in eerste instantie vooral een positief effect op de virusbestrijding, benadrukt De Jonge: het vooruitzicht van vrijheid spoorde veel jongeren in de afgelopen weken aan om hun vaccin te gaan halen. Vooral het Janssen-vaccin – waarvan 1 prik voldoende is – werd daardoor populair onder tieners en twintigers.

De zorgen in het kabinet groeien nu de vrijwel volledige openstelling van de horeca een spectaculair effect blijkt te hebben op het aantal besmettingen. Na twee weekenden waarin ook het nachtleven voor het eerst in vijftien maanden weer op gang kwam, zijn de weekcijfers van de besmettingen meer dan verdubbeld. Gisteren meldde het RIVM 2253 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds begin juni. Vergeleken met vorige week dinsdag is het aantal nieuwe besmettingen verviervoudigd. Toen ging het om 535 positieve tests.

Een stijging van het aantal besmettingen was voorzien toen de laatste ronde versoepelingen voor eind juni werd aangekondigd. Het kabinet durfde het aan omdat ook het vaccinatietempo inmiddels hoog ligt en de meeste kwetsbare mensen dubbel gevaccineerd zijn. Maar nu het zo snel gaat, neemt de vrees voor de gevolgen toch weer toe. Aangezien ook nog steeds miljoenen mensen niet volledig gevaccineerd zijn, is het gevaar van een stijgende ziekenhuisbezetting op termijn nog niet helemaal geweken. ‘Met deze snelheid is het toch een reden voor zorg en alertheid’, aldus De Jonge.

Een te hoog aantal besmettingen bedreigt ook de zorgeloze zomervakantie van veel Nederlanders. Als Nederland weer rood kleurt op de Europese risicokaart gaan veel vakantielanden naar verwachting aanvullende eisen stellen aan Nederlandse toeristen. Grapperhaus: ‘We hebben een belang met elkaar om te zorgen dat we als land in de gele fase blijven, zodat we in het buitenland niet eerst in quarantaine moeten. Dat wil je voorkomen.’

Virus rukt weer op in Spanje

In Spanje neemt het aantal besmettingen met het coronavirus toe. Tussen vorige week vrijdag en afgelopen maandag zijn 32.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, 85 procent meer dan in het voorgaande weekend. Vooral ongevaccineerde jongeren raken besmet. Het aantal besmettingen over een periode van veertien dagen lag bij de leeftijdsgroep 20 tot 29 drie keer zo hoog als gemiddeld.

Het stijgend aantal besmettingen noopt sommige regio’s ertoe weer beperkingen in te voeren, in elk geval wat het nachtleven betreft. In het bij toeristen populaire Catalonië gaan bijvoorbeeld binnenruimtes van nachtclubs dicht. De afgelopen weken werden in Spanje steeds meer maatregelen losgelaten. Eind juni kwam na ruim een jaar een eind aan de mondkapjesplicht.

In Portugal gaat de situatie eveneens achteruit. In Lissabon werd onlangs opnieuw een lockdown ingesteld.

*Waarvan akte.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1300/articles/1384183/6/1

0-0

Rappe toename besmettingen, RIVM vooralsnog niet ongerust (Corona, zonder auteursnaam @volkskrant #covid)

Analyse – Verdubbeling meldingen

Een ongekend snelle groei van het aantal positieve testen, nog geen twee weken na de laatste versoepelingen. Vooral in de horeca raken meer mensen besmet. Wat voor zomer wordt het?

1 Besmettingen groeien zo snel als bij eerste uitbraak

Zo’n snelle groei van het aantal positieve testen zag Nederland niet meer sinds het allereerste begin van de coronapandemie in maart 2020. Het aantal gemelde besmettingen verdubbelde ruim in een week tijd. En het is aannemelijk dat dit tempo de komende dagen nog verder omhoog gaat. Op dinsdag meldde het RIVM 2.253 besmettingen, bijna 5 keer zoveel als een week eerder.

In het hele land nam het aantal meldingen toe, maar vooral in Amsterdam en Groningen stegen de cijfers explosief. Een deel van de meldingen komt voort uit het Testen voor Toegang, waardoor mensen zonder klachten erachter komen dat ze besmet zijn, maar ook in de ‘gewone’ teststraten stijgt het percentage van de testen dat positief is, een teken dat het virus weer in opkomst is.

Een deel van de toename was ingecalculeerd bij de invoering van de versoepelingen. Wel lijkt de toename sneller te gaan dan de vorige zomer. Toen nam het aantal positieve testen in juli snel toe, maar was er nooit sprake van een verdubbeling van week op week. De absolute aantallen waren toen bovendien een stuk lager, nooit meer dan 350 per dag. ‘Vooral bij jongeren gaat het heel hard’, zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM.

Het verraderlijke van exponentiële groei is dat het heel rap kan gaan opeens. Als vanaf vandaag het aantal meldingen elke week verdubbeld, zijn de besmettingscijfers voor 1 augustus weer op het niveau van april. ‘Een wedloop tussen het virus en de vaccins’, noemt Van den Hof het. ‘Nog niet iedereen heeft de mogelijkheid gehad zich te laten vaccineren. Dan moet je toch nog voorzichtig zijn.’

2 Horeca is weer belangrijke brandhaard

De horeca is duidelijk terug als coronabrandhaard. De toename van besmettingen in de horeca ‘springt er echt uit’, zegt Van den Hof. Nog geen twee weken na de opening van alle cafés, restaurants en nachtclubs schieten de besmettingen op deze locaties ook weer omhoog. Waar vorige week slechts 2 procent van de te herleiden besmettingen plaatsvond in de horeca, is dat nu 19 procent.

Ook lopen steeds meer mensen het virus op bij feestjes, verjaardagen en borrels. Belangrijk verschil met de vorige zomer is dat deze keer ook het nachtleven weer open is en de anderhalve meter in bijvoorbeeld clubs niet meer gehandhaafd hoeft te worden, als bezoekers getest zijn.

Vele honderdduizenden incasseerden het wattenstaafje met liefde als alternatief entreebewijs. En meteen ging het op verschillende plaatsen flink mis. In discotheek Aspen Valley in Enschede: van de circa 600 bezoekers blijken er inmiddels 189 besmet. Na een ‘besmet’ feestje van de studievereniging van de hotelschool Den Haag liep de teller al op tot 50 positieve testuitslagen. Ook een studentengala in Rotterdam (78 van de 250 bezoekers geïnfecteerd) en feesten van studentenvereniging in Groningen, Utrecht en Amsterdam bleken besmettingshaarden.

Het testen voor toegang bleek onvoldoende bescherming te bieden. Dat hoeft zeker niet te komen door gesjoemel met testbewijzen, een test mag 40 uur oud zijn en iemand kan daarna nog besmet raken. Ook geeft de test heel soms ten onrechte een negatieve uitslag.

3 Geen overvolle ic’s in het vooruitzicht

De oplopende besmettingen hebben vooralsnog geen effect op het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen. Sterker nog, het aantal nieuwe patiënten dat dagelijks naar het ziekenhuis wordt gebracht blijft nog altijd dalen. In een week tijd zijn er 6 patiënten opgenomen op de intensive care, dat is de helft minder dan een week eerder. Het contrast is nog veel groter met de 417 patiënten die er begin april nog in een week tijd naar de ic werden gebracht.

Het RIVM verwacht ook geen nieuwe snelle stijging van de ziekenhuisopnamen zoals in oktober, december of april. Wel is volgens Van den Hof van belang dat het vaccineren zo snel mogelijk gebeurt. ‘Veel ouders van de jongeren die nu besmet raken zijn nog niet volledig gevaccineerd, en dat is vooral bij de deltavariant erg belangrijk.’ Als het aantal infecties zo blijft toenemen kan dit volgens haar wel leiden tot minder snelle daling of zelfs een kleine toename van het aantal patiënten in het ziekenhuis. ‘Maar de allerkwetsbaarsten, de ouderen en de verpleeghuisbewoners, zijn nu vrijwel allemaal ingeënt, dat maakt heel veel verschil’.

Het RIVM ziet de zomer wel met vertrouwen tegemoet, ondanks de pijlsnelle stijging van de cijfers. ‘Op de korte termijn maak ik me eigenlijk geen zorgen’, zegt Van den Hof. De jongeren die nu veelal besmet raken hebben niet veel kans om ernstig ziek te worden, en steeds meer ouderen zijn gevaccineerd. Op langere termijn zijn er nog wel onzekerheden, ‘als de vaccinatiebereidheid afneemt of er toch nieuwe varianten opduiken waar de vaccins niet tegen bestand zijn wordt de situatie wel heel anders’.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1300/articles/1384183/7/1

Advertisement