Tags

Stelling: Vanuit een duidelijk en goed overzicht wordt duidelijk dat de bevolking en toeschouwers van dit Haagse spektakel om de tuin worden geleid. Dit is dus de laatste keer dat dit gedoogd wordt, als er van ‘gedogen’ wel sprake is… want niemand heeft hiervoor toestemming gegeven!  

Ook na de duo-gesprekken gijzelt de ‘wie-met-wie-vraag’ de formatie (Bas Knoop, Politiek/fd, 11-6-21)

‘Duo-dag’ op het Binnenhof leverde donderdag niet de gehoopte doorbraak in de formatie op. De koppels Klaver en Hoekstra, Kaag en Segers en Rutte en Ploumen voerden ‘leuke’, ‘interessante’ en ‘constructieve’ gesprekken met elkaar ‘over de inhoud’, maar onder de streep blijft de wie-met-wie-vraag de kabinetsformatie gijzelen.

Daar kwam donderdagavond de uitgelekte brisante memo van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bovenop. In het 76 pagina’s tellende document laat Omtzigt zich zeer kritisch uit over het CDA en schrijft hij zich binnen zijn eigen partij ‘niet gewaardeerd’ en ‘op een aantal momenten ronduit onveilig’ te voelen. Het is nog onduidelijk of Omtzigts aantijgingen gevolgen hebben voor de opstelling van het CDA in de formatie.

Over die stroperige formatie vertellen meerdere ingewijden dat informateur Mariëtte Hamer achter de schermen wel degelijk voortgang boekt. Onderdeel van haar motie is het opstellen van een herstelplan voor na de coronacrisis, het inventariseren van ‘grote thema’s’ die een nieuw kabinet met voorrang moet oppakken en ideeën ophalen over een nieuwe bestuurscultuur.

Politieke wil

Dat herstelplan, zo zeggen meerdere betrokkenen, staat voor een groot deel in de steigers. En ook bij het maken van een lijstje met urgente thema’s zou Hamer stappen maken. Alleen met het laatste, vrij essentiële onderdeel van haar opdracht, uitvogelen welke partijen willen aanschuiven aan de onderhandelingstafel, wil het maar niet vlotten. Vooralsnog ontbreekt bij verschillende politieke kopstukken de wil om eerder opgeworpen onderlinge barrières te slechten.

Hamer ziet het afhoudende gedrag van de politici tot nu toe met verbazing aan, liet ze vorige week vrijdag doorschemeren. Volgens de PvdA-politicus zijn de inhoudelijke verschillen tussen de partijen helemaal niet zo groot als hun leiders de afgelopen dagen op camera veinsden. Om de impasse te doorbreken, maakte Hamer daarom drie duo’s van ogenschijnlijk ideologische tegenpolen die samen in de Stadhouderskamer mochten reflecteren op de inhoud.

Boodschap onveranderd

‘Zo op het eerste oog leek Hamers strategie zijn vruchten af te werpen. ‘Dit was een heel voorzichtig stapje, maar gesprekken over de inhoud smaken naar meer’, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver na zijn onderonsje met Wopke Hoekstra van het CDA. Hoekstra benadrukte dat hij ‘al heel lang een goede en stabiele verstandhouding’ heeft met Klaver.

*Als dat zo is, waarom dan al die schijnbewegingen?

PvdA-leider Lilianne Ploumen stelde na haar onderhoud met VVD-voorman Mark Rutte dat ‘we elkaar op de inhoud, zoals het herstelpakket, best kunnen vinden’. Rutte zag op zijn beurt dat ‘inhoudelijke verschillen tussen partijen een compromis niet in de weg hoeven te zitten’.

*Idem. Dit gaat op paternalisme lijken want het lijkt erop dat het nu wachten is op toestemming vanuit partijbesturen. Als dat zo is dan moet aan deze praktijk zo snel mogelijk een einde worden gemaakt.

Maar ondanks deze opbouwende commentaren is er in de onderhandelingspositie van de partijen niets veranderd, benadrukten de zes politieke hoofdrolspelers. Zo voelen VVD en CDA er nog altijd niets voor om te gaan regeren met PvdA én GroenLinks. Rutte benadrukte dat voor een meerderheid in de Tweede Kamer twee linkse partijen niet nodig zijn. Hij is, net als Hoekstra, wel bereid te gaan praten met de PvdA óf GroenLinks.

*Het blijft dus een poppenkast….

Progressieve belofte

Ploumen en Klaver blijven echter stevig vasthouden aan hun samen-uit-samen-thuisstrategie. ‘Een kabinet waar GroenLinks in zit, daar zit ook de PvdA in’, stelde Klaver.

Toch zal alle aandacht blijven uitgaan naar een coalitie tussen VVD, CDA, D66, PvdA én GroenLinks. Doorgaan met de huidige coalitie, de andere reële optie voor een meerderheidscoalitie, lijkt na het tweegesprek tussen D66-leider Sigrid Kaag en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie definitief van de baan. ‘We hebben de afgelopen vier jaar veel met elkaar bereikt, maar op medisch-ethisch vlak heeft alles stilgestaan’, zei Kaag. ‘De progressieve belofte die ik heb gemaakt richting de kiezer, wil ik ook waarmaken.’

Wanneer Hamer met haar eindverslag komt, is niet bekend. Vrijdagochtend ontvangt zij een aantal bestuurders van uitvoeringsorganisaties zoals het UWV en de Belastingdienst. Aan het einde van de middag komen Kaag en Rutte afzonderlijk van elkaar langs.

https://fd.nl/economie-politiek/1387108/cda-leider-hoekstra-blijft-erbij-niet-regeren-met-pvda-en-groenlinks-gkf1caSoJFey