Tags

Column Sylvain Ephimenco, vandaag/Trouw, 10 juni 2021

Kunnen we Jesse Klaver met zijn zigzagloop nog volgen? De leider van GroenLinks wil graag tot het vierde kabinet van premier Rutte toetreden. Uitgerekend de man die hij nog gisteren naar huis wilde sturen door de motie van wantrouwen van Geert Wilders (PVV) te steunen. Naar verluidt is Klaver bereid nu wel concessies te doen op het gebied van vluchtelingbeleid en klimaat om GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis aan het landsstuur te krijgen. Maar CDA en VVD hebben daar weinig trek in en nu is er zelfs een petitie van VVD’ers met als titel ‘Geen coalitie met GroenLinks’.

Hoe anders was het vier jaar geleden! GroenLinks was met een winst van tien zetels de absolute winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen geworden en dit dankzij de jonge en frisse Klaver. De man die een GroenLinkse spindoctor toen omschreef als ‘onze Trudeaulookalike. De mooie jongen met een grote aantrekkingskracht op een enorme groep jonge vrouwelijke kiezers.’

En ja, swingend tussen de stoelen in poptempels, de mouwen opgestroopt, kon Jesse heel wat harten veroveren. Hij had met twee vingers in de neus in het nieuwe kabinet zitting kunnen nemen. Toen bestonden geen noemenswaardige blokkades van CDA en VVD. Maar na 85­dagen formatie verbrak Klaver de onderhandelingen omwille van een voorstel over vluchtelingenbeleid. Principieel, nietwaar?

*Geen antwoord dus op de vraag waarom Klaver zo graag wil meeregeren in de nieuwe coalitie. Wel blunderend vanwege de eerste motie van wantrouwen, zoals dat oppositiewijd werd gesteund na het beruchte debat na de verkiezingen. Iedereen liet zich toen door Wilders meesleuren, behalve de coalitiefracties. Wat een dombo’s en onafhankelijke houding van die Kamerfracties.

https://www.trouw.nl/opinie/waarom-jesse-klaver-nu-ineens-zo-graag-wil-meeregeren~b81d093b/

Advertisement