Tags

MONDKAPITALISME: Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Alle feiten moeten op tafel komen, aldus de minister. Het ministerie van Volksgezondheid zal het onderzoek niet uitvoeren, omdat ook gekeken moet worden naar het handelen van de overheid in deze kwestie. Een belangrijke vraag die moet worden beantwoord is waarom het bedrijf van Van Lienden, dat nog nauwelijks bestond, de op twee na grootste overheidsorder uit de coronacrisis binnensleepte. Maar er zijn ook aanvullende vragen die moeten worden beantwoord, al helemaal na wat Van Ark vorige week tegen de Kamer heeft gezegd.

Zij beweerde dat de prijzen die Van Lienden in rekening bracht, binnen de gebruikelijke marges vielen. De Volkskrant schrijft dat Van Ark volgens betrokkenen de Kamer hiermee op het verkeerde been heeft gezet, omdat ze in de Kamerbrief uitgaat van de prijs van FFP2-maskers. Van Lienden leverde goedkopere maskers van lagere KN95-kwaliteit „die via een intern omstreden Iers certificaat” alsnog de hogere FFP2-status kregen.

Van Ark vertelde ook dat het LCH – de inkooporganisatie van de overheid – bezwaar tegen de deal met Van Lienden had omdat er al genoeg mondkapjes zouden zijn besteld. Het verzet is volgens betrokkenen breder, er waren „wel degelijk zorgen over kwaliteit en prijs”.

Er zijn ook vragen over de rol van de politieke en ambtelijke top van het ministerie van Volksgezondheid. Waarom bemoeide toenmalig minister Martin van Rijn (PvdA) zich persoonlijk met de deal? Bovendien onderhandelde „de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën” direct met Van Lienden. Het LCH werd daarbij gepasseerd.

LIEGEN EN BEDRIEGEN: Gisteravond zat Rob van der Kolk, de coördinator van het LCH, bij radioprogramma Met het Oog op Morgen waar hij voor het eerst reageerde op de miljoenendeal met Van Lienden. Zijn woorden waren niet mals. De afspraak was dat zonder winstoogmerk zou worden gehandeld, maar Van Lienden en co. zouden volgens ingewijden de brief waarin dat stond niet hebben willen tekenen. Toen Van der Kolk ze ernaar vroeg, loog Van Lienden dat de brief was getekend en hij dus zonder winstoogmerk handelde. Het bezoek aan LCH gebruikte Van Lienden om prijsinformatie te winnen, aldus Van der Kolk die ook directeur inkoop van het Amsterdam Medisch Centrum is. Tot slot viel het ministerie van Volksgezondheid „niet te overtuigen” dat het niet met Van Lienden in zee moest.

Nrc.nl/DeHaagseStemming 8-6-21

Advertisement