Tags

ANP, 7-6-21

Rutte: vraag ‘wie met wie’ nog niet opgelost ©Copyright ANP 2021

DEN HAAG (ANP) – De partijleiders Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra van respectievelijk VVD, D66 en CDA hebben maandag met informateur Mariëtte Hamer gesproken over “de grotere thema’s” voor de langere termijn. De vraag “wie met wie” moet gaan regeren, is nog niet opgelost, liet Rutte na afloop weten.

Tot nu toe had Hamer zich gebogen over de vraag hoe een herstelplan voor Nederland voor na de coronacrisis eruit moet komen te zien. Maar haar opdracht was ook om uit te zoeken welke partijen een nieuw kabinet kunnen gaan vormen en die zoektocht verloopt moeizaam. Vrijdag liet de informateur weten er meer tijd voor nodig te hebben.

*Vermoedelijk komt het bepalen van het herstelplan ook automatisch uit op de partnets die het nieuwe kabinet zullen gaan worden: het herstelplan heeft ook direct te maken met het stikstofbeleid en klimaatbeleid, die gezamenlijk al door internationale verdragen is vastgelegd. Daarmee komen de conservatieven van VVD en CDA al in de problemen omdat zij niet van huis uit, van nature gefocust zijn op die thema’s. Dat weet Rutte ook vanwege zijn internationale verantwoordelijkheden en dus staat Hoekstra geheel alleen.

Maar Rutte wordt geleid door angst en vrees door de rechtervleugel die opteert voor het klassieke liberalisme en hij voelt zich gedwongen om hen niet te negeren. Daarom heeft Rutte persoonlijk geen moeite met de linkse PvdA en GL, met wie hij ook normaal kan omgaan, maar wordt nu strategisch tegengehouden om daar nu al blijk van te geven. Als die piketpaaltjes eenmaal geplaatst zijn, dan krijgt hij meer ruimte om zijn innerlijk gevoel te volgen.     

Tijdens het gesprek met de drie partijen is het “even” over de daadwerkelijke kabinetsformatie gegaan, geeft Rutte desgevraagd toe. “Maar daar hebben we verder geen inhoudelijke conclusies aan verbonden.” Volgens de VVD-leider is het niet gek dat de vraag welke partijen straks de coalitie gaan vormen, niet aan bod is gekomen. “Door erover te praten, krijg je de oplossing vaak niet dichterbij. Dat is een geheimzinnige uitspraak, maar het is ingewikkeld.”

Grootste partijen

VVD en D66 zijn als de twee grootste partijen min of meer tot elkaar veroordeeld. Ook zonder CDA is het lastig een meerderheidscoalitie samen te stellen, zolang de twee liberale partijen samenwerking met de PVV van Geert Wilders uitsluiten.

Kaag wil een zo progressief mogelijk kabinet, met daarin bij voorkeur de PvdA én GroenLinks. Die twee partijen willen ook alleen samen meeregeren. Maar Hoekstra en Rutte zien daar niets in. Zij willen hooguit met de PvdA óf GroenLinks in zee, maar liever nog met de ChristenUnie, JA21 of Volt.

*De houding van Hoekstra en Rutte (“zien daar niets in”) is ronduit een getuigenis van oude politiek en dus ridicuul, maar de interne argusogen in beide partijen zijn in deze fase bepalend voor die uitlatingen. En beide komen met hun voorkeur voor CU, JA21 of Volt van de koude kermis thuis aangezien JA21 uiterst doctrinair en rabiaat rechts is met alleen maar een recht-toe-recht-aan taalgebruik en daarmee win je behalve ‘rechts’-denkend Nederland verder geen stemmen en draagvlak mee. Die partij is even demagogisch als FvD en daar moet je dus verre van blijven.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/rutte-vraag-wie-met-wie-nog-niet-opgelost/ar-AAKNm2E?ocid=msedgntp

Advertisement