Tags

Staatssecretaris? Dilan Yeşilgöz is er klaar voor (Ariejan Korteweg, Slotakkoord/de Volkskrant, 28-5-21)

Met scherpe woorden en openhartigheid over haar privéleven werd Kamerlid Dilan Yeşilgöz geliefd bij de VVD-kiezer. Nu wordt ze klaargestoomd voor een nieuwe rol.

Mark Rutte constateert het kort voor de verkiezingen alsof het hem zomaar is overkomen. Moet je onze kieslijst toch eens zien: vier vrouwen op de plekken twee tot en met vijf. Hoe bestaat het! En wat voor vrouwen! Voor de eerste drie heeft hij lovende typeringen, voor de vierde volstaat het enthousiast roepen van haar naam: Dilan!

Dat enthousiasme wordt door de VVD-kiezers gedeeld, Dilan Yeşilgöz-Zegerius (43) krijgt 45.630 voorkeurstemmen, waarmee ze met Rutte en Tamara van Ark − als hoogst geplaatste vrouw − de enige echte stemmentrekker op de lijst is. De enige VVD’er die er blijkbaar, in de schaduw van Rutte, in is geslaagd een eigen positie bij de kiezer op te bouwen.

Het is een populariteit die sterk leunt op haar mediaoptredens. Ze is een graag geziene gast in praatprogramma’s, van alle VVD-Kamerleden was ze de afgelopen kabinetsperiode het meest op tv. Niet eens per se vanwege haar diepe inzichten of ferme overtuigingen, maar eerder door de scherpte en precisie waarmee ze haar verhaal vertelt. Ze is niet bang, verdedigt met hetzelfde enthousiasme kernenergie als etnisch profileren: ‘Aanpakken die handel!’

Dat ze op de politieke rechterzijde zou belanden, lag lange tijd niet voor de hand. Ze groeit op in een links gezin in Turkije, vlucht als jong meisje met haar moeder naar Nederland, waar haar Koerdische vader al verblijft. Zodra ze meerderjarig is, wordt ze lid van de SP, een logische keus gezien haar familiegeschiedenis. Daarna stapt ze over naar GroenLinks, vervolgens naar de PvdA. Vanwege het − zoals ze het in een interview met de Volkskrant noemt − paternalisme en betuttelracisme van de linkse partijen, kiest ze uiteindelijk voor de VVD, waar haar talent al snel herkend wordt. Als beleidsadviseur van de gemeente Amsterdam − onder anderen van wethouder Lodewijk Asscher − leert ze de politieke praktijk van binnenuit kennen. Ze wordt gescout voor de gemeenteraad van Amsterdam, laat in het voorbijgaan vallen dat de functie van burgemeester haar ook wel wat lijkt en schroeft haar bekendheid en media-ervaring op door tafeldame bij PowNed te worden. ‘Bemoei je ermee’, dat is de slogan waarmee ze zich kandideert als Kamerlid.

*Dat grote raadsel van de peilingen die al vooraf aan de verkiezingen van 17 maart j.l. een trend aangaven, is hiermee opgelost: ondanks de Toeslagenaffaire, die ingewikkelder is dan de politiek én het publiek denken, en door links verkeerd werd geframed door Rutte alle schuld in de schoenen te schuiven in plaats van eerst te analyseren waarom het electoraat zo grillig reageert en anti-links links te zijn geworden, paternalisme en betuttelracisme zijn de oorzaak van links dat geheel ten onder gaat. Links dat de oorzaak wordt van de aanstaande overgang van de representatieve democratie naar de directe democratie, de macht bij het electoraat dat zelf gaat besluiten, zonder volksvertegenwoordigers die een overbodige bestuurslaag is geworden. Lang leve de democratie!

(…)

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1266/articles/1360109/31/1