Tags

2021 Week 21: Ondanks moeizame formatie blijven kiezersvoorkeuren stabiel, FVD verliest na afsplitsing

In de Politieke Barometer van mei, onze tweede peiling sinds de verkiezingen van maart, valt vooral op dat de partijvoorkeuren van kiezers relatief stabiel zijn. Vergeleken met de verkiezingsuitslag is de electorale steun voor veel partijen vrijwel gelijk gebleven – dat geldt ook voor de partijen die een hoofdrol spelen in de tot dusver zo moeizame formatie van een nieuw kabinet. De VVD kan zelfs een klein plusje noteren in vergelijking met de verkiezingsuitslag, 34 zetels bij de verkiezingen en 36 zetels in onze peiling nu. Het CDA daarentegen kent een klein verlies (13 zetels in onze huidige peiling ten opzichte van 15 zetels bij de verkiezingen). D66, de partij die ook een hoofdrol in de formatie speelt, kreeg 24 zetels toebedeeld in de verkiezingen en staat in onze huidige peiling op 25. Het vraagstuk rondom het vertrouwen in demissionair premier Rutte en de discussie die daarop volgde over de bestuurscultuur in Den Haag, hebben dus niet tot grote veranderingen in het electorale krachtenveld geleid.

Een uitzondering op deze stabiliteit is de Partij voor de Dieren, die 6 zetels haalde bij de verkiezingen en inmiddels 9 zetels peilt. De partij van Esther Ouwehand is daarmee GroenLinks en de SP virtueel voorbijgestreefd en is, net na de PvdA, de tweede partij op links. Een andere opvallende verschuiving is waarneembaar bij Forum voor Democratie. Die partij verliest flink als gevolg van de afsplitsing van Wybren van Haga en twee andere fractieleden. Bij de verkiezingen haalde de partij van Baudet nog 8 zetels, vorige maand peilden we de partij op 7 zetels, en deze maand zijn er daar nog maar 3 van over. JA21 profiteert van de interne strubbelingen van deze concurrent op rechts, en stijgt van 4 zetels in april naar 6 zetels in onze huidige peiling.

Het overzicht: de VVD is de grootste partij met 36 zetels. D66 komt uit op 25, gevolgd door de PVV op 17. Het CDA staat op 13 zetels, gevolgd door de PvdA (10) en de PvdD (9). De SP staat op 8 zetels. GroenLinks, veel genoemd als mogelijke regeringspartij, verliest iets terrein ten opzichte van de 8 zetels die ze bij de verkiezingen haalden en staat nu op 6. JA21 staat ook op 6 zetels. Volt doet het goed en komt uit op 5 zetels, gevolgd door de ChristenUnie (4) en Forum voor Democratie (3). De SGP en DENK peilen beide stabiel met respectievelijk 3 en 2 zetels. BBB staat ook op 2 zetels, BIJ1 op 1 en 50PLUS – wederom geplaagd door interne onenigheid – haalt geen zetel in onze peiling.

Dan nog even over de afsplitsing bij Forum voor Democratie. Die maakt dat er nu 18 verschillende fracties in de Tweede Kamer zijn. En daardoor leeft de discussie over de versplintering van het Nederlandse politieke landschap weer op. In ons aanvullende onderzoek deze maand staan we daar bij stil. Het blijkt dat kiezers zeer kritisch zijn over het veelvoud aan politieke partijen: zo’n 70% van alle kiezers onderschrijft de stelling dat er eigenlijk ‘te veel’ partijen zijn in Nederland. Meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek zijn te vinden op http://www.depeiling.nl.

*Hieruit blijkt wederom dat op links geldt dat oude, fossiele geluiden hebben afgedaan, om over betweterigheid van vooral SP maar te zwijgen. Zakelijkheid van de VVD blijft dus een gewaardeerde factor, maar interne verschuivingen een instabiele sfeer verraden. Maar ook het CDA blijft nu verder afkalven vanwege de milieu- en klimaatproblemen en dat vreet aan die partij.  

Ipsos Politieke Barometer politieke.barometer@ipsos.com