Tags

Steeds minder nieuwe besmettingen, versoepelingen wellicht sneller dan verwacht (Achmed Majid, Samenleving/fd, 25 mei)

Zondagavond vierden meer dan 8000 mensen in Nijmegen het promotiefeest van voetbalclub NEC. Volgens burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, werd dat oogluikend toegestaan om escalatie te voorkomen.

In het kort:

  • Volgende versoepelingen mogelijk al op zaterdag 5 juni, in plaats van woensdag 9 juni.
  • Grote katalysator is het op stoom geraakte vaccinatieprogramma.
  • Het einde van de mondiale pandemie is echter nog niet in zicht, waarschuwde WHO-directeur Tedros Gheybreyesus.

Nu het aantal nieuwe coronagevallen steeds meer daalt, evenals de ziekenhuisbezetting, neemt de hoop op ‘het oude normaal’ toe. Nieuwe versoepelingen zijn in aantocht en wellicht komen die sneller dan verwacht.

Het kabinet zou overwegen de volgende versoepelingen al op zaterdag 5 juni te laten ingaan, in plaats van op woensdag 9 juni, meldde de NOS afgelopen weekend op basis van informatie van ingewijden. Mocht die berichtgeving kloppen, dan kunnen restaurants en culturele instellingen hun deuren weer openen. Ook wordt het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen, verruimd naar vier personen. Stap 3 van het in april door het kabinet gepresenteerde routeplan is dan gezet.

Hoewel de versoepelingen wellicht dus eerder dan gedacht plaatsvinden, stond stap 3 in het openingsplan eigenlijk al voor 1 juni gepland. Vanwege de oplopende coronabesmettingen en ziekenhuisbezetting werd eerder al een streep gezet door die datum.

Minder coronabesmettingen

Er is reden tot enig optimisme. Maandag was opnieuw sprake van een afname van het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen. Het RIVM meldde 2766 nieuwe infecties, 680 minder dan zondag. En dat niet alleen, ook werden zowel maandag (92) als zondag (96) minder dan 100 mensen op de verpleegafdeling opgenomen als gevolg van het longvirus. Een aantal onder de 100 was sinds september niet meer voorgekomen. Ook lang geleden: minder dan 600 mensen op de ic. Dat was vóór zondag (598) voor het laatst het geval op 19 maart. Het totale aantal met coronapatiënten gevulde ziekenhuisbedden stond met 1695 eveneens op het laagste punt sinds maanden.

De grote katalysator voor deze hoopvolle berichten is het op stoom geraakte vaccinatieprogramma. Hoewel er afgelopen weekend iets minder prikken werden gezet dan in het weekend ervoor, bungelt Nederland niet meer onder aan de lijst van Europese landen wat betreft het aantal ingeënte burgers. Inmiddels zijn er bijna 8,5 miljoen prikken gezet.

‘We blijven in kwetsbare situatie’

Niet alleen in Nederland daalt het aantal nieuwe coronabesmettingen. In de afgelopen week werden er liefst 60% minder nieuwe coronagevallen geregistreerd in Europa. Desondanks is het einde van de mondiale pandemie nog niet in zicht, zei WHO-directeur Tedros Gheybreyesus zondag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens hem mag geen enkel land aannemen dat het uit de brand is: ‘Wereldwijd blijven we in een kwetsbare situatie.’ De directeur riep overheden over de hele wereld op om coronavaccins te doneren aan het internationale programma Covax, dat vaccins beschikbaar stelt voor arme landen. Doelstelling van de WHO is dat tegen het einde van dit jaar ongeveer 30% van de totale wereldbevolking is ingeënt. Op dit moment is dat nog minder dan 10%.

8000 mensen bij voetbalfeest

Aankomende week zijn de dak- en thuislozen aan de beurt om zich te mogen laten inenten. In totaal gaat het naar schatting om ongeveer 60.000 mensen. Ondertussen wordt in Nederland nog steeds een oogje dichtgeknepen als massa’s burgers spontaan bijeenkomen. Zondagavond vierden meer dan 8000 mensen in Nijmegen het promotiefeest van voetbalclub NEC.

Volgens burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, werd dat oogluikend toegestaan om escalatie te voorkomen. Vorige maand draafden ook al duizenden mensen op in Amsterdam nadat Ajax landskampioen was geworden en in Leeuwarden toen Cambuur de titel van de Eerste Divisie binnensleepte.

*Dit zijn allemaal thema’s die aan de orde komen tijdens een parlementaire enquête over het covid/coronabeleid. En zijn meer dan genoeg zaken die besproken moeten worden omdat tijdens die enquête vastgesteld moet gaan worden hoe toekomstig beleid voor pandemieën moet worden uitgevoerd. Dit huidige beleid kent geen draagvlak (in tegenstelling tot de eerste golf in het voorjaar van 2020) en dat betekent het faillissement van het beleid sinds de tweede golf. Daarover moet de Tweede Kamer gaan nadenken.

https://fd.nl/economie-politiek/1384890/steeds-minder-nieuwe-coronabesmettingen-versoepelingen-wellicht-sneller-dan-verwacht-hye1cavvmw3d

Advertisement