Tags

Tijd voor een politiek zonder Omtzigt  (Jan Smits, ‘Brief van de dag’, Opinie & Debat/de Volkskrant, 17-5-21)  

‘Eindelijk, de Tweede Kamer gaat praten over de inhoud. Maar hoe dan? Wopke Hoekstra van het CDA wil een sociaal contract. Een verwijzing naar het boek van Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract.

Wie heeft dit boek gelezen? Ik vrees te weinig personen, gelet op de grote rol die deze zonnekoning thans speelt in de kabinetsformatie. Ik heb het boek wel gelezen; 220 pagina’s dik. Het grootste gedeelte van het boek is een biografie over Omtzigt zelf. Een heiligverklaring ontbreekt nog, maar Pieter is wel erg tevreden over zijn prestaties. Verder gaat een groot deel van het boek over zijn kroonjuweel: de toeslagenaffaire.

Helaas besteedt hij geen woord aan de daadwerkelijke fraude. Veel ouders kregen een toeslag waar ze geen recht op hadden. Er zijn toeslagen aangevraagd voor kinderen die helemaal niet naar de opvang gingen. Zelfs voor niet bestaande kinderen. Ook is er toeslag aangevraagd voor elf uur per dag voor een kind dat reeds naar school gaat. De fraudeurs vroegen zelfs toeslag aan voor niet bestaande dagen, zoals 32 januari. Geen woord besteed Omtzigt aan deze ernstige fraude.

Van de totale 220 pagina’s gaan er slechts 20 over het beloofde nieuwe ‘sociaal contract’. In deze pagina’s schrijft Omtzigt over de rol van de Tweede Kamer, het dualisme, de Grondwet, het kiesstelsel, rechtsbescherming en dergelijke. Twintig bladzijden niets nieuws. Veel open deuren. Een tweedejaarsstudent staatsrecht zou een onvoldoende krijgen voor deze scriptie.

*Gelukkig valt dit laatste te controleren!

Het wordt tijd voor een politiek zonder Omtzigt. Deze zonnekoning frustreert veel te lang de kabinetsformatie.

Jan Smeets, Ommel-Asten

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1257/articles/1353501/21/2