Tags

Duizenden fans negeren alle oproepen en vieren titel Ajax (Marcel van Lieshout, Ten eerste/de Volkskrant, 3-5-21)

Duizenden fans negeren alle oproepen en vieren titel Ajax

Buiten de Johan Cruijff Arena blijkt tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax zondag dat voor voetbalsupporters andere wetten gelden. Een zingende en hossende menigte laat zich niets gelegen liggen aan de coronamaatregelen. De politie kijkt, geheel volgens opdracht, toe.

*Inderdaad opmerkelijk, maar tóch ook weer niét. Je moet je inderdaad onder alle omstandigheden aan de regels houden, maar soms, zoals bij dit kampioenschap is dat onuitvoerbaar en onhaalbaar (dit zou een thema moeten worden voor agendering in de Eerste Kamer, die speciaal over deze rechtsstatelijke gaat). En dan nog zonder rekening te houden of het kabinet dat hiervoor verantwoordelijk is, eigenlijk wel grenzen heeft bepaald van wat wel en niet kan. Duidelijk is dat in dit geval dat er wijs beleid is gevoerd en het zinloos was geweest als de politie had opgetreden. De vraag bij deze gelegenheid én bij afgelopen Koningsdag is wél of de ziekenhuisopnames van komende weken met die massa’s in verband kan worden gebracht. Eindelijk had van dit kampioenschap dus een ‘test’, zoals bij de buitenlandse vakantie-experimenten georganiseerd moeten worden, maar dan ook met de toetsfactor hoe verantwoordelijk die deelnemers (in dit geval de Ajaxsupporters) zich zouden gedragen.[i] Want die kwestie van de eigen, persoonlijke verantwoordelijkheid is ogenschijnlijk nooit als thema in kaart gebracht.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1246/articles/1345591/3/1

~

Het calimerocomplex: hoe een echte buitenlandse journalist ons van advies voorziet (Column Bert Wagendorp, Ten eerste/de Volkskrant, 3-5-21)

‘Zaterdag stond er in de Volkskrant een interview van Sterre Lindhout met de journalist Thomas Kirchner, buitenlandredacteur van de Süddeutsche Zeitung, een links-liberale kwaliteitskrant uit München. Kirchner maakt zich ernstig zorgen over de situatie in ons land, en laat dat nadrukkelijk weten in commentaren en op Twitter. Prachtig, we bestaan, ook over de grens.

*Dat niemand in het buitenland onze politieke situatie (met ‘liegende’ Rutte) begrijpt, is voor een buitenlander (en zelfs voor iedere buitenlander) onbegrijpelijk, maar dat hij zich als correspondent niet realiseert, dat als hij geen enkele steun ervaart van Nederlandse dagbladen, en reden is om dit thema maar uiterst voorzichtig te behandelen, komt ook niet in hem op. Vergelijkbaar met hoe wij tegen de Belgische politiek/maatschappij aankijken, maar wij houden tenminste onze (grote) mond dicht. Niemand begrijpt de Belgen, zoals ook niemand in het buitenland ons land begrijpt. Kirchner begrijpt niet dat in deze tijd alles aan het veranderen is en dus ook kwesties als ethiek en mentaliteit.

Kirchner verbaast zich over het gebrek aan noemenswaardige publieke verontwaardiging over de leugens van Mark Rutte. Hij heeft veel relativering gelezen – ‘in bijna alle media’ – over de toeslagenaffaire en heeft het over ‘Buddy-Journalismus’, journalistiek als maatje van de regering. De politiek in Nederland, adviseert hij als een Duitse Tjeenk, heeft behoefte aan een ‘Neuanfang’, een nieuw begin, maar wel zonder Rutte.

*Hij had dus niet in de gaten hoeveel verontwaardiging er binnen de Kamer ontstaan was met moties van wantrouwen én afkeuring. Er was geen kwestie van ‘Buddy-journalism’ omdat onze commentatoren wilden begrijpen wat er allemaal aan de hand was. Nieuwe ontwikkelingen die aanleiding zijn tot een reflectie maar dan niet over één nacht ijs.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1246/articles/1345591/2/1

~

Als we ons enkel druk maken over de ‘tegenmacht’ ligt de volgende affaire op de loer (Leo Lucassen, Opinie & Debat/de Volkskrant, 3/5)

Het ‘sensibiliseren’ van Kamerleden is niet iets van nu, dat bestond al in de jaren zestig van de vorige eeuw. Wie wil begrijpen hoe het zo faliekant mis heeft kunnen gaan in de toeslagenaffaire zal dieper moeten graven.

*Volkomen juist opgemerkt!

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1246/articles/1345591/20/1

~

Ton F. van Dijk vindt het standpunt van Omroep ON over de NOS onacceptabel @nos

(NPO Radio 1, 2-5-21 om 13:46)

Oud-omroepbestuurder Ton F. van Dijk vindt het standpunt van Ongehoord Nederland over de NOS onacceptabel. “Ik vind het onaanvaardbaar dat collega’s worden bedreigd. Als je blijft zeggen dat de NOS fake news is dan voed je dat.”

*Volkomen terecht dat hier wordt opgemerkt dat bedreiging van journalisten – of ruimer gesteld: van wie dan ook – gewoon strafbaar is en ook bij het laatste incident door de politie zijn gearresteerd en dus door het OM voor de rechter worden gebracht. De vermoedelijke daders zullen dus te maken gaan krijgen met gevangenisstraffen, zoals ook bij de Amsterdamse rellen na inwerkingtreding van de avondklok het geval was.


[i] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5217693/fieldlab-vakanties-experimenten-testen-corona,

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/cijfers-en-onderzoeken-over-het-coronavirus/onderzoek-naar-gedrag-bij-reizen-tijdens-corona

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/14/tui-en-corendon-organiseren-reispilot-naar-gran-canaria-a4039681