Tags

De coronacrisis is een van de oorzaken waardoor er in Nederland een klimaat is ontstaan waarin een deel van het publiek zeer kritisch staat tegenover de pers. Dat is een van de conclusies van de jaarlijkse Persvrijheidsmonitor van Otto Volgenant en Tarlach McGonagle.

“Actievoerders tegen coronamaatregelen verwijten bijvoorbeeld de NOS nepnieuws te verspreiden. Journalisten die verslag doen van demonstraties tegen het coronabeleid werden regelmatig lastiggevallen”, schrijven de onderzoekers.

*Dit is dus een uitgesproken voorbeeld van wat allang tijdens het wekelijkse Vragenuur op de dinsdagmiddag aan het kabinet, c.q. aan de minister van Justitie en Veiligheid had moeten worden gesteld. Waarom is er sinds januari toen tegen de Avondklok werd gedemonstreerd nooit een Kamervraag gesteld?

Zij wijzen ook het besluit van NOS Nieuws om beveiligers mee te sturen met journalisten die verslag doen van demonstraties.

“In oktober 2020 verwijderde de NOS het logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio, uit angst voor agressie en geweld tegen medewerkers. Hoofdredacteur Marcel Gelauff sprak in dit verband van ‘een nederlaag voor de journalistiek’.”

Tijdens de demonstraties kwam het ook wel eens voor dat niet de demonstranten, maar de politie zelf een grote uitdaging voor de aanwezige journalisten vormde. Zo werd Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland ondanks een politieperskaart tijdens een demonstratie van het Museumplein verwijderd en op een andere plek pas weer vrijgelaten.

              Ongehoord Nederland-journalist Karskens opgepakt bij demonstratie

Floor Bouma, nrc.nl, 28 maart 2021

Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland is zondag opgepakt bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Dat heeft hij bekendgemaakt op de site van zijn omroep. Karskens was aan het werk als verslaggever en in het bezit van een politieperskaart. Hij zou deze meermaals hebben getoond aan agenten, maar werd alsnog gearresteerd en weggebracht van het plein.

Een woordvoerder van de politie stelt tegenover NH Nieuws dat Karskens werd aangehouden omdat hij aanwezig was tussen een groep demonstranten die weigerde het plein te verlaten. Volgens de politie waren er veel waarschuwingen gegeven. „Als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico”, zegt een woordvoerder tegen de zender. Karskens werd even later vrijgelaten, in tegenstelling tot de andere betogers met wie hij werd aangehouden.

Karskens is de oprichter van Ongehoord Nederland, dat met zo’n 53.000 leden poogt lid te worden van de publieke omroep. De omroep doet regelmatig verslag van demonstraties tegen het coronabeleid. Op de website van de omroep wordt de aanhouding van Karskens „een grove schending van de journalistieke vrijheid genoemd”.

Volgens de onderzoekers is de minister van Justitie Ferd Grapperhaus zich ervan bewust dat er verschillende verbeterpunten zijn voor de politie.

“Zo kregen journalisten lang niet altijd de preferente positie om bij een aangifte extra snel geholpen te worden. Ook het op de hoogte houden van de journalist over de voortgang blijft een aandachtspunt. Politie en OM hebben toegezegd aandacht te besteden aan het vergroten van de kennis over de preferente positie van journalisten.”

*Dit heeft veel weg van een blunder van de politie als – zoals de indruk uit deze tekst kan ontstaan – dat het uit de politieagenten het gezicht van Karskens niet hebben herkend. Of te gespannen waren in de hectiek van dat moment de juiste besluiten te nemen. Als inderdaad de politie verbeterpunten wil gaan aanbrengen dan zal dat vanuit overleg tussen Kamer en het ministerie moeten gaan gebeuren. Maar dom is dat dit keer wel van de politie want er is duidelijk een ‘braak liggend’ stuk informatie aan de oppervlakte gekomen bij de instructies die aan de Mobiele Eenheid afgegeven zijn.  

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/28/ongehoord-nederland-journalist-karskens-opgepakt-bij-demonstratie-a4037609#:~

https://www.msn.com/nl-nl/entertainment/nieuws/coronacrisis-leidde-volgens-onderzoekers-tot-hevige-kritiek-op-pers/ar-BB1gjdEh?