Tags

,

Amerika’s klimaatambities doen een groot beroep op Europa (Commentaar/fd, 26 apr 21)

Na vier jaar ontkenning van de gevaren van klimaatopwarming, heeft Washington zijn nek uitgestoken. De nieuwe klimaatagenda van de regering-Biden is de meest ambitieuze die het land met de grootste CO₂-uitstoot per hoofd van de bevolking ooit heeft gehad. Aan het einde van dit decennium moeten de VS de helft minder broeikasgassen uitstoten.

Bidens belofte brengt risico’s met zich mee. Een rappe omslag van Amerika’s fossiel gedreven economie vergt aanpassingsvermogen van iedere sector en het overwinnen van weerstand. Vanuit de fossiele sector klinkt de waarschuwing dat Amerika straks zonder stroom komt te zitten als Biden zijn beleid doorzet. Toch lijkt de Amerikaanse president vastberaden. Hij wil dat Amerika onder zijn landsbestuur ‘klimaatleider’ van de wereld wordt.

Deels is dit een kwestie van politieke pr. Amerika’s nieuwe klimaatdoelen zetten het land ongeveer gelijk met wat de EU nastreeft qua reductie van uitstoot. Toch heeft Europa alle reden zich achter Amerika’s nieuwe verhaal te scharen. Het afwenden van een klimaatcatastrofe gaat simpelweg niet zonder deelname van de VS.

Daarbij is de soft power van de VS nodig om andere landen zover te krijgen mee te doen aan een mondiale klimaatcoalitie. Het effect van Amerika dat hamert op het belang van verduurzaming was direct merkbaar tijdens de klimaattop die Biden vorige week organiseerde. Onder andere Canada, Japan en Brazilië scherpten hun klimaatdoelen aan, nu de VS dat ook doet.

De volgende stap is ’s werelds grootste vervuiler in absolute termen meekrijgen. De VS en Europa kunnen samen optrekken tegen China, bijvoorbeeld door handels- en klimaatbeleid sterker aan elkaar te koppelen. Hogere duurzaamheidseisen aan Chinese exportproducten kunnen door de VS en Europa gezamenlijk worden afgesproken. Dat voorkomt dat de EU en Amerika tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld.

Ondertussen kan Europa ook een rol spelen als het groene geweten van de VS. Maan de VS werk te maken van het inruilen van subsidies voor fossiel met belastingen op olie, gas en kolen. Dat vraagt natuurlijk wel dat de EU zelf het goede voorbeeld geeft door lidstaten te verplichten fossiele subsidiëring snel en volledig af te bouwen. En waarom niet luisteren naar het IMF, dat verkondigt dat het echt tijd is voor een serieuze CO₂-belasting?

Een te hete planeet kan alleen worden voorkomen met een opwaartse spiraal, waarin landen elkaar aanjagen minder uit te stoten. Biden heeft die beweging in gang gezet. Laat Europa de volgende stap nemen.

https://fd.nl/opinie/1381584/amerika-s-klimaatambities-doen-een-groot-beroep-op-europa-gzd1catELGYI

Advertisement