Tags

,

Stelling: Regels voor kerkelijke samenzijn moeten beter worden vastgelegd, want ze beschouwen zichzelf als vrijplaats van de Heere. Geweld in die omgeving is des duivels.

Coronaspanning in Urk en Krimpen: kerkgangers belagen journalisten (redacteur, Binnenland/fd, 29 mrt 21)

In het kort:

  • Drukbezochte kerkdiensten in Krimpen aan den IJssel en op Urk trokken zondag ook verslaggevers aan.
  • Sommige kerkgangers gebruikten geweld tegen de journalisten.
  • Politici keurden het gedrag van de kerkgangers af.

De spanning in de samenleving over de coronamaatregelen kreeg zondag een nieuwe wending. Bij kerkdiensten in Krimpen aan den IJssel en op Urk moesten journalisten het ontgelden. Zij werden door kerkgangers aangevallen op het moment dat ze verslag deden van de kerkdiensten in deze gereformeerde plaatsen.

Op Urk waren diverse journalisten af gekomen op een dienst in de Sion-kerk die plaats biedt aan vijfhonderd gelovigen. Vorige week opende deze kerk al de deuren voor alle gelovigen, omdat de geestelijke nood onder de kerkgangers te groot zou zijn.

In het vissersdorp werd een verslaggever van omroep Powned aangereden door een man in een BMW die zijn auto wilde parkeren. Ook werd deze verslaggever geschopt toen hij kerkgangers vragen wilde stellen. Een verslaggever van De Stentor werd bekogeld met eieren. In Krimpen aan den IJssel kreeg een journalist van RTV Rijnmond klappen. Hij werd ontzet door een beveiliger van de NOS. De politie hield de verdachte in Krimpen nog tijdens de dienst aan, nadat hij door een kerkdienaar naar buiten was begeleid.

Uitzondering voor kerken

Het kabinet verbiedt grootschalige bijeenkomsten wegens het risico op coronabesmettingen. Maar mensen die samenkomen voor hun geloof of levensovertuiging, zijn uitgezonderd van de maatregelen voor samenkomsten. Dit betekent dat er geen regels zijn voor het maximaal aantal personen in een kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis. Ook is er geen verbod op zingen.

Van diverse kanten klonk zondag verontwaardiging over het gedrag van de kerkgangers. Politici, onder wie PvdA-leider Lilianne Ploumen, SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius spraken er op Twitter schande van. CDA-minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei volgens berichtgeving in De Stentor de gebeurtenissen snel te willen bespreken met de koepels van kerken. ‘Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen. Agressie tegen journalisten kan leiden tot ondermijning van het democratisch gehalte van de rechtsstaat.’

Museumplein weer ontruimd

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie reageerde in het tv-programma Buitenhof eveneens vol onbegrip. Zijn agenten moesten zondagmiddag aan het werk op het Museumplein in Amsterdam, waar opnieuw ongeveer duizend mensen demonstreerden tegen de coronamaatregelen.

Sinds 17 januari heeft de politie elf keer moeten optreden tegen demonstraties op het Museumplein, waar betogers weigeren afstand van elkaar te houden. De driehoek van burgemeester, politie en justitie wijst het plein keer op keer aan als veiligheidsrisicogebied, waarop kan worden ingegrepen. Deze acties hebben de politie naar schatting €5,5 mln gekost aan inzet van manschappen en materieel.

Van Essen stelde vast dat het ongenoegen in de maatschappij toeneemt. Hij pleitte voor een eenduidiger communicatie vanuit de overheid. ‘De samenleving snakt naar perspectief, de mensen zijn het zat. Ik ben het zelf ook zat.’

Afgelopen zaterdag meldde het RIVM 8798 besmettingen, een forse toename ten opzichte van een dag eerder en ook dik boven het weekgemiddelde. Zondag werden nog eens 7513 nieuwe besmettingen gemeld, opnieuw boven het weekgemiddelde. Er was tevens een lichte stijging van het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s. Bij het RIVM werden vijftien overleden covid-patiënten gemeld, aanzienlijk minder dan het gemiddelde van 27 per dag.

https://fd.nl/economie-politiek/1378549/coronaspanning-in-urk-en-krimpen-kerkgangers-belagen-journalisten-g2c1cawO1toF