Tags

Woensdag 7 april 17:15 – 18:30, livestream

© Wikimedia / Bic

De aanpak van vermeende fraude bij het uitkeren van kinderopvangtoeslagen trof tienduizenden gezinnen en leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet-Rutte III. In het boek Zo hadden we het niet bedoeld, de tragedie achter de toeslagenaffaire probeert onderzoeksjournalist Jesse Frederik te achterhalen waar het is misgelopen. Ter discussie staat onder meer de rol van de journalistiek, die volgens Frederik te veel aandacht schenkt aan incidentenpolitiek en te weinig aan het wetgevingsproces.

Hoewel de feitelijke impact betrekkelijk klein was, was het de ophef rondom de “Bulgarenfraude” die ten grondslag lag aan de harde fraudebestrijding en uiteindelijk leidde tot de toeslagenaffaire. Deze focus op incidentenpolitiek zorgt ervoor dat Kamerleden die zich minder met incidenten bezighouden maar juist gedegen Kamerwerk doen weinig zichtbaar zijn.

Hoe leidt een dergelijke dynamiek tussen politiek en media tot schandalen zoals de toeslagenaffaire? Moet belangrijk wetgevingswerk de politieke verslaggeving beter bereiken? Hoe kan het systeem verbeterd worden om herhaling te voorkomen?

Het Actualiteitendebat op woensdag 7 april wordt ingeleid door Jesse Frederik (De Correspondent). Daarna gaat hij in gesprek met Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter), Helma Lodders (VVD) en Yvonne Hofs (Volkskrant) over de relatie tussen politiek en media, waarbij de toeslagenaffaire vooral als startpunt dient. Stéphane Alonso modereert het debat.

Livestream

Uw aanmelding dient als registratie. Na uw aanmelding wordt u op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Ook ontvangt u op de dag van het debat de link naar de livestream op uw e-mailadres.

Heeft u vragen voor de sprekers over het onderwerp? U kunt ze nu al sturen naar debat@montesquieu-instituut.nl. We streven ernaar om enkele ingestuurde vragen te bespreken tijdens het debat.

Dit debat is onderdeel van Democratie in Debat, een reeks maandelijkse activiteiten georganiseerd door Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en ProDemos.

Meer van het Montesquieu Instituut

19 april – Hebben we een nieuwe Grondwet nodig? Debat in samenwerking met Huygens ING en Maastricht University over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet. Meer informatie.

Bundel ‘Zó kan het wel’ – Lees meer over de bestuurskundige uitdagingen van Friesland en Zeeland. U vindt de gratis digitale versie op de website. Meer informatie.

Hofvijver verkiezingsspecial – ‘Gedoodverfde winnaar, geen tweestrijd’. Meer informatie.

debat@montesquieu-instituut.nl