Tags

, ,

Achterdocht sluipt in formatie Rutte IV door blunder Ollongren (Ulko Jonker en Bas Knoop, Politiek/fd, 26 mrt)

Een op straat belande notitie legt een politiek gevoelige kwestie bloot: de positie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt binnen het CDA en zijn onvoorspelbare opstelling in een eventuele coalitie.

‘Bizar’ noemde CDA-leider Wopke Hoekstra donderdag het inkijkje dat hij kreeg in de gespreksnotitie voor een onderonsje van VVD’ers en D66’ers over een nieuw kabinet. Het document lag op straat toen verkenner Kajsa Ollongren het per ongeluk voor de camera van een persfotograaf over het Binnenhof droeg. Niet alleen Hoekstra’s partij bleek op de agenda te staan, maar ook hijzelf en vooral zijn spraakmakende partijgenoot Pieter Omtzigt.

https://fd.nl/economie-politiek/1378243/achterdocht-sluipt-in-formatie-rutte-iv-door-blunder-ollongren-gzc1cawO1toF

~

Red de redder (Mathijs Bouman, rubriek BOUMAN&DIJKMAN/fd, 26-3-21)

Hij was de perfecte kandidaat voor een onmogelijke klus. Toen de Griekse econoom Andreas Georgiou in 2010 de baas werd van ELSTAT, het Griekse bureau voor de statistiek, haalde men in Europese hoofdsteden opgelucht adem.

Georgiou, opgeleid in de VS, cum laude afgestudeerd aan Amherst, gepromoveerd in Michigan, ruim twintig jaar lang werkzaam bij het IMF; deze Griekse topper was bereid om orde te scheppen in de Griekse chaos.

Want Griekenland stond er in 2010 uiterst beroerd voor. Men had gelogen over het begrotingstekort en toen dat uitkwam ontstond een vertrouwenscrisis. De rente schoot omhoog, schulden werden onhoudbaar en de euro kwam in gevaar.

Georgiou was de sleutel tot vertrouwensherstel. Hij gaf de eerlijke cijfers over de Griekse begroting en werd zo een van de redders van de euro.

Maar in Griekse ogen was hij een verrader, die te eerlijk was over de problemen van de staat. Georgiou gaat al tien jaar van rechtszaak naar rechtszaak. Deze week werd hij andermaal veroordeeld, nu voor ‘laster’. Het is een grof schandaal waar alle eurolanden tegen moeten protesteren. En zeker ook Nederland.

*Dit is al een afdoende bewijs hoe de democratie onvolwassen burgers schept of voortbrengt, want overal geldt vooralsnog het botte materialisme en ‘eigenbelang’ eerst.  

[Over Bouman & Dijkman: Elke doordeweekse dag reflecteren journalisten Mathijs Bouman en Anna Dijkman kort en krachtig op de actualiteit in het FD.]

https://fd.nl/opinie/1378251/red-de-redder-gzc1cawO1toF

~

Formatie krijgt doorstart met Van Ark en Koolmees als nieuwe verkenners (Ulko Jonker en Bas Knoop, Politiek/fd, 25 mrt 21)

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) moeten de donderdag vastgelopen verkenning van een nieuw kabinet weer vlot trekken. De twee demissionaire ministers vervangen Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) als verkenners. Zij gaven eerder op de dag hun opdracht terug na de fotoblunder van Ollongren, waardoor een ‘onderhandelingsnotitie’ met daarin brisante opmerkingen over onder andere CDA’ers Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra op straat belandde.

https://fd.nl/economie-politiek/1378299/cda-kamerlid-omtzigt-zorgenkind-in-formatie-kabinet-partijleider-hoekstra-gebelgd-gzc1cawO1toF

~

Google steekt miljoenen in biotechbedrijf van viroloog Goudsmit (Thieu Vaessen, Biotechnologie/fd, 25 mrt 21)

Een trein in de Amerikaanse stad New Rochelle, een van de plaatsen in de VS waar vorig jaar voor het eerst een corona-uitbraak was.

In het kort:

 • Een nieuw Nederlands biotechbedrijf onder leiding van Jaap Goudsmit ontwikkelt neussprays die bescherming bieden tegen virussen.
 • Het startkapitaal van €40 mln voor Leyden Labs is uitzonderlijk hoog voor start-ups in medicijnen.
 • Ceo Koenraad Wiedhaup is afkomstig van McKinsey.
 • Ook Ronald Brus en Dinko Valerio van het voormalige Crucell behoren tot de initiatiefnemers.

*Zolang overheden geen maatregelen nemen om softwaregiganten om hun privacyschendingen aan te pakken, blijft de macht zich via grootschalige en gevoelige investeringen toenemen.

https://fd.nl/ondernemen/1377544/google-steekt-miljoenen-in-biotechbedrijf-van-viroloog-goudsmit-gzc1cawO1toF

~

Exportregels voor coronavaccins terecht aangescherpt (Commentaar/fd, 26 mrt 21)

In een poging het tekort aan coronavaccins te lijf te gaan, scherpt Brussel de regels voor export van prikken aan. Critici vrezen een vaccinoorlog met slechts verliezers. Maar voorlopig gebeurt het tegenovergestelde: de Britten, die met name geraakt leken te worden door de nieuwe regels, tonen zich bereid met Brussel te zoeken naar een win-winsituatie.

https://fd.nl/opinie/1378323/exportregels-voor-coronavaccins-terecht-aangescherpt-gzc1cawO1toF

~

Nederlandse industrie is viezer dan Europese concurrentie (Orla McDonald, Industrie/fd, 26 mrt 21)

In het kort:

 • Slechts 8% van de Nederlandse industrie behoort tot de duurzaamste bedrijven in Europa.
 • Alleen de papiersector doet het goed.
 • Dat blijkt uit een nieuwe vergelijking van de Nederlandse Emissieautoriteit.
 • Het sluiten van de gaskraan in Groningen zorgt voor een lage Nederlandse score.

https://fd.nl/ondernemen/1378297/nederlandse-industrie-is-viezer-dan-europese-concurrentie-gzc1cawO1toF

~

Bedrijven willen exportsteun als compensatie voor Europese klimaatambities (Ria Cats en Mathijs Schiffers, Europa/fd, 26 mrt 21)

In het kort:

 • De Europese Commissie publiceert in juni een CO₂-grenscorrectiemechanisme.
 • Import uit ‘vervuilende’ regio’s krijgt dan te maken met een speciale heffing.
 • Vanuit het bedrijfsleven klinkt de roep ook een regeling voor export te treffen.
 • Dat staat op gespannen voet met regels van de Wereldhandelsorganisatie.

https://fd.nl/economie-politiek/1378303/bedrijven-willen-exportsteun-als-compensatie-voor-europese-klimaatambities-gzc1cawO1toF

~

Veel ondernemers willen stoppen, maar kunnen dat niet door te hoge kosten (Richard Smit, Binnenland/fd, 26 mrt)

Een groot deel van de ondernemers in de detailhandel, horeca en evenementen ziet het niet meer zitten, maar vindt stoppen te duur. Ze willen ook niet failliet, dus stapelen de schulden zich verder op.

*Het kabinet schiet ook zwaar tekort met die verplichte lockdowns die niet goed doordacht zijn. De burgers wordt geen eigen verantwoordelijkheid gegeven, of beter: verplicht opgelegd, zodat het een kat-en-muisspel blijft, zoals dat ook steeds bij de demonstraties aan de orde is tussen demonstranten en de mobiele eenheden. Dit thema wordt dus onderdeel van de evaluatie van het gevoerde covidbeleid. Geef de burgers een eigen verantwoordelijkheid door de ziektekosten op een afwijkende wijze te compenseren dan in de huidige wetgeving geregeld is én de technocratische aanpak van de adviezen van het OMT anders in te kleden en verwerken. Zoals het nu gaat is het zinloos.

https://fd.nl/ondernemen/1378139/veel-ondernemers-willen-stoppen-maar-kunnen-dat-niet-vanwege-te-hoge-kosten-gzc1cawO1toF

~

Een jaar coronacrisis in het mbo: niemand weet hoe studenten ervoor staan (Ilse Zeemeijer, Onderwijs/fd, 25 mrt 21)

Mbo-opleidingen kampen al een jaar met een tekort van ruim 20.000 stages. Door de coronacrisis krijgen studenten ook minder praktijklessen. Naar schatting loopt driekwart van de studenten vertraging op, maar harde cijfers ontbreken. Een ding is zeker: de tijd van ‘we halen dit wel even in’ is voorbij.

https://fd.nl/economie-politiek/1378027/een-jaar-coronacrisis-in-het-mbo-niemand-weet-hoe-studenten-ervoor-staan-hzc1cawO1toF

~

Openbare bibliotheek strijkt neer op de Zuidas (Job Woudt, Binnenland/fd, 26 mrt 21)

In het kort:

 • Gemeentebestuur van Amsterdam stemde donderdagmiddag in met een uitvoeringskrediet voor openbare bibliotheek op de Zuidas.
 • In het pand van 25.000 m2 komt ook ruimte voor diverse culturele, maatschappelijke en onderwijsorganisaties, een buurtkamer en een fietsenstalling.
 • Uitbreiding op de Zuidas zal niet ten koste gaan van het netwerk van bibliotheken door de hele stad.

https://fd.nl/economie-politiek/1378074/openbare-bibliotheek-strijkt-neer-op-de-zuidas-hzc1cawO1toF

~

Vleesverwerker Vion neemt in Duitsland flexwerkers in vaste dienst, maar niet in Nederland (Vasco van der Boon, Landbouw/fd, 26 mrt

In het kort:

 • Nederlandse vleesconcern Vion moest in Duitsland zijn flexwerkers in vaste dienst nemen.
 • Maar voor zijn duizenden flexwerkers in Nederland vindt Vion dat overbodig.
 • De omzet van Vion daalde vorig jaar lichtjes, terwijl de nettowinst verdubbelde.

https://fd.nl/economie-politiek/1378291/vleesverwerker-vion-neemt-in-duitsland-flexwerkers-in-vaste-dienst-hzc1cawO1toF

~

Brussel hoopt biologische landbouw te stimuleren (Vasco van der Boon, Landbouw/fd, 26 mrt 21)

De Europese Commissie heeft donderdag een actieplan gepresenteerd om te bereiken dat in 2030 op 25% van de Europese landbouwgrond biologische landbouw plaatsvindt. Dat is nu 8,5% van het landbouwareaal en Nederland nog geen 4%.

https://fd.nl/economie-politiek/1378236/brussel-hoopt-biologische-landbouw-te-stimuleren-hzc1cawO1toF

~

De tragiek van AstraZeneca: het juiste doen pakt slecht uit (Thieu Vaessen, Farmacie/fd, 26 mrt 21)

AstraZeneca maakt een rommeltje van de introductie van zijn coronavaccin in de Europese Unie. Hoe kan het zo mis gaan? En wat is AstraZeneca eigenlijk voor een bedrijf?

AstraZeneca zag in het vaccin een kans om zich positief te onderscheiden, maar door tal van problemen is nog er allerminst een heldenrol voor bedrijf weggelegd.

In het kort:

 • In het verleden had AstraZeneca geen goede reputatie.
 • Het farmabedrijf wil zijn leven verbeteren en voortaan ‘het juiste doen’.
 • Daarom wilde AstraZeneca snel een goedkoop coronavaccin maken voor de hele wereld.
 • Voorlopig hebben de goede bedoelingen niet goed uitgepakt.

https://fd.nl/ondernemen/1378032/de-tragiek-van-astrazeneca-het-juiste-doen-pakt-slecht-uit-hzc1cawO1toF

~

Geld en advies. Ook na corona heeft mkb behoefte aan steun (Frits Conijn, Detailhandel/fd, 25 mrt 21)

Lege winkelstraat. ‘Alle reserves zijn zo langzamerhand opgebruikt’, zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.

In het kort:

 • Ook na corona verdient mkb steun, vinden deelnemers aan paneldiscussie.
 • ‘Bijna helft ondernemers zit onder bijstandsniveau.’
 • Als de winkels open mogen, zijn de problemen niet voorbij.

https://fd.nl/ondernemen/1378305/geld-en-advies-ook-na-corona-heeft-mkb-behoefte-aan-steun-hzc1cawO1toF

~

Britten namen al vroeg risico’s, en daarom wordt er volop geprikt (Joost Dobber, Buitenland/fd, 26 mrt 21)

In het kort:

 • Het Britse vaccinatieprogramma loopt razendsnel: al meer dan de helft van de volwassenen was aan de beurt.
 • Het succes schuilt deels in het feit dat de Britten al vroeg risico’s namen en geld uitgaven.
 • Een uitgebreid netwerk van vertrouwde locaties moet het inentingspercentage verhogen.

https://fd.nl/economie-politiek/1378231/de-britten-namen-al-vroeg-risico-s-en-daarom-wordt-er-volop-geprikt-hzc1cawO1toF

~

Zonder geschikt personeel geen economisch herstel (Naomi Ellemers, Expert/fd, 26 mrt 21)

Voor het heropenen van onze economie is personeel nodig, maar in sommige sectoren dreigt een groot tekort. Ceo’s moeten daarom hun personeelsstrategie prioriteit nummer één maken, schrijft universiteitshoogleraar Naomi Ellemers.

https://fd.nl/opinie/1378290/zonder-geschikt-personeel-geen-economisch-herstel-hzc1cawO1toF

~

Stuntelend Europa kan winnen op de beurs (Corné van Zeijl, Beurs/fd, 25 mrt 21)

Er zijn veel factoren die de aandelenkoersen bepalen. Een ervan is de waardering van aandelen. Daar kunnen we kort over zijn, die is momenteel hoog, heel hoog. De koers-winstverhouding voor de MSCI World Index (de wereldaandelenindex) is nu twintig maal de verwachte winst. Normaal ligt die verhouding zo rond de vijftien. De lage rente is een van de grote drijvende krachten achter deze extreme waardering.

https://fd.nl/beurs/1378309/stuntelend-europa-kan-winnen-op-de-beurs-hzc1cawO1toF