Tags

Stelling: De vraag is of deze persconferenties nog zin hebben omdat het nieuws van de actuele ontwikkelingen en feitelijke voornemens al ruimschoots is verspreid. En aangezien deze persbijeenkomst van gisteren niets bijzonders heeft gebracht, en alleen als tijdverspilling van toeschouwers en pers worden aangemerkt, kan het beter achterwege blijven. De échte crisisgevoelens van precies een jaar geleden is allang verdwenen. De ‘technische briefings’ kunnen voor het publiek dezelfde functie vervullen en is veel duidelijker dan de ‘huidige’ persconferenties van het kabinet.

Snel stijgende besmettingscijfers staan versoepeling coronamaatregelen in de weg (correspondent, Samenleving/fd, 24 mrt 21)

In het kort:

  • Ingang avondklok een uur later, reisverbod naar het buitenland verlengd tot half mei.
  • Kabinet kondigt extra steun voor ondernemers aan.
  • Aantal besmettingen vertoont nog steeds een stijgende lijn.
  • Zorgminister Hugo de Jonge houdt vast aan belofte: in juli is iedereen die het wil, ingeënt.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge had van tevoren al gewaarschuwd: de ruimte om de coronamaatregelen te versoepelen is ‘buitengewoon beperkt’. Dinsdagavond bevestigden hij en Rutte wat iedereen al wist: er komen geen buitenterrasjes met Pasen en studenten in het hoger onderwijs moeten zich voorlopig blijven behelpen met Zoom. Voor ondernemers komt er extra hulp.

De snel oplopende besmettingscijfers staan geen versoepelingen toe. Behoudens het oprekken van de avondklok met één uur vanaf 31 maart, blijven alle restricties onverminderd van kracht tot en met dinsdag 20 april.

‘Dit is natuurlijk opnieuw een enorme domper voor alle instellingen en studenten in het hoger onderwijs, voor de horeca en de detailhandel en al die andere bedrijven die nog maar een dingen willen: weer opengaan,’ aldus Rutte. ‘Dan is de zomer heel ver weg.’

Het demissionair kabinet werkt samen met werkgevers en vakbonden aan extra maatregelen om bedrijven door de crisis te loodsen en daarna ‘een goede start te maken’, aldus Rutte. ‘We zien dat veel ondernemers worstelen met hoge coronaschulden, met problemen in de kaspositie, maar ook met grote gaten in het eigen vermogen.’

Op de vraag of de mogelijkheid om belastingschulden kwijt te schelden, zoals eerder bepleit, opnieuw op tafel ligt, antwoordde Rutte ontwijkend. De verantwoordelijke ministers kijken over ‘een breed front’ naar maatregelen, aldus de premier, maar hij voegde toe dat kwijtschelding ‘veel haken en ogen’ kent.

Reisverbod verlengd

Maandag lekte al uit dat de huidige lockdown niet wordt versoepeld. Ook het negatieve reisadvies voor het buitenland dat half april zou aflopen is opnieuw verlengd, ditmaal tot en met zaterdag 15 mei. Daarmee zet het kabinet een streep door een meivakantie over de grens.

Ook de avondklok blijft voorlopig in stand, maar gaat een uur later in om het gemakkelijker te maken voor mensen om zich eraan te houden als de zomertijd volgende week ingaat. Dan blijft het ‘s avonds langer licht. Rutte gaf toe dat de thuisblijfmaatregel daardoor aan effectiviteit inboet, maar dat de handhaafbaarheid ervan toeneemt.

De nieuwste weekcijfers die het RIVM eerder op de dag bekendmaakte duiden op het begin van een derde pandemiegolf. Niet alleen is het aantal positieve tests met 16% toegenomen sinds vorige week, ook is het aantal ziekenhuisopnames met 9% gestegen. Enig lichtpuntje is dat het aantal positieve tests onder verpleeghuisbewoners blijft slinken.

Dat laat zien dat vaccineren werkt, aldus De Jonge, ‘en dat gaat steeds sneller’. Zo moeten er begin volgende maand al drie miljoen mensen zijn gevaccineerd, oplopend tot vier miljoen halverwege april. Als de vaccins volgens schema worden geleverd kunnen half mei alle zestigplussers zijn gevaccineerd en begin juni de vijftigplussers. De Jonge: ‘Begin juli, als de zomervakantie begint, is twee derde van de mensen volledig gevaccineerd.’

Testsamenleving

In de tussentijd werkt het kabinet aan de invoering van zelftesten en toegangstesten om meer activiteiten mogelijk te maken. Vanaf half april komen er naar verwachting zelftesten voor het onderwijs. Alle instellingen voor het hoger onderwijs die het zelftesten kunnen organiseren kunnen vanaf 26 april deels weer over op fysiek onderwijs, aldus De Jonge.

Daarnaast wordt er met het bedrijfsleven hard samengewerkt aan toegangstesten. De zogeheten fieldlabs die zijn gehouden om te kijken hoe evenementen veilig kunnen worden georganiseerd zijn ‘behoorlijk geslaagd’, aldus De Jonge. De minister verwacht dat een beperkt aantal kleine evenementen al in mei ‘voor het echie’ mogelijk zijn. Dan moet de daarvoor benodigde wet op de toegangstesten door het parlement zijn goedgekeurd.

Lees ook

Recordaantal testen, aantal positieve uitslagen loopt weer op

https://fd.nl/economie-politiek/1377972/snel-stijgende-besmettingscijfers-staan-versoepeling-coronamaatregelen-in-de-weg-hxc1caJFYoa9

~

Kwijtschelden coronaschuld door fiscus uiterste middel (redacteur, Commentaar/fd, 24 mrt 21)

https://fd.nl/opinie/1378023/kwijtschelden-coronaschuld-door-fiscus-uiterste-middel-hxc1caJFYoa9

~

Merkels Duitsland strompelt door de coronacrisis (Gerben van der Marel, Buitenland/fd, 24 mrt 21)

https://fd.nl/economie-politiek/1378020/merkels-duitsland-strompelt-door-de-coronacrisis-hxc1caJFYoa9

~

Rutte en Kaag moeten kleur bekennen: gaat de formatie over rechts of links? (Bas Knoop, Politiek, 24 mrt 21)

https://fd.nl/economie-politiek/1377968/vvd-schuift-ja21-naar-voren-als-openingszet-in-ingewikkeld-schaakspel-met-d66-hxc1caJFYoa9

~

‘IMF overweegt om $650 mrd aan reserves te creëren’ (Marcel de Boer, Monetair/fd, 24 mrt 21)

https://fd.nl/beurs/1378043/imf-overweegt-om-650-mrd-aan-reserves-te-creeren-hxc1caJFYoa9

~

Europarlementariërs morren over ‘afzwakken’ boekhoudregels duurzame beleggingen (Rémy Baurichter, Financiële sector/fd, 24 mrt 21)

https://fd.nl/beurs/1377933/europarlementariers-morren-over-afzwakken-boekhoudregels-duurzame-beleggingen-hxc1caJFYoa9

~

Chiptekort hakt erin op Europese beurzen (Lennart Zandbergen, Markten/fd, 24 mrt 21)

https://fd.nl/beurs/1378041/chiptekort-hakt-erin-op-europese-beurzen-hxc1caJFYoa9