Tags

(Caitlin Stooker, Toerisme en recreatie/fd, 22 mrt 21)

Vijftienhonderd gelukkige festivalgangers verzamelden zich zaterdag en zondag op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen, in dienst van de wetenschap. Op het programma? Een middag losgaan alsof het coronavirus niet bestaat. ‘Er wordt zeker drugs gebruikt. Alles voor de wetenschap hè?’

In het kort:

  • Dit weekend vonden een dance- en muziekfestival plaats in Biddinghuizen.
  • Bij deze Fieldlab-experimenten wordt onderzocht of het mogelijk is om evenementen te organiseren in coronatijd.
  • Festivals hebben afgelopen week al een voorschot genomen door delen van line-ups aan te kondigen.

Het lijkt een scène uit oude tijden, de vijftienhonderd uitzinnige festivalgangers die zich zaterdag in Biddinghuizen hebben verzameld. Mensen knuffelen, maken groepsfoto’s en roepen in elkaars oren om boven de muziek uit te komen. Zonnebrillen op, glitters rond de ogen, gekke onesie’s en kleding die in modeshows niet zou misstaan. Bellenblaaspistolen, opblaasbare flamingo’s en vuisten in de lucht, terwijl de confetti uit de kanonnen spuit.

Toch was het afgelopen weekend realiteit. Het evenemententerrein van Walibi Holland was namelijk het decor voor nieuwe fieldlab-experimenten, waarmee wordt onderzocht of in coronatijd evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Organisatoren Mojo en ID&T noemen het ‘heerlijk’ om voor het eerst sinds een jaar weer een festival te organiseren. De kaarten waren snel uitverkocht: de ‘knaldrang’ is groot.

Proeftuin

De toegang is niet vrijblijvend. Bezoekers moeten zich voor- en achteraf laten testen op het coronavirus. Bij binnenkomst moet er een negatieve uitslag van één van de aangewezen testlocaties worden overlegd en wordt de lichaamstemperatuur gemeten. Een gps-tag volgt de bezoekers vervolgens tijdens het evenement, terwijl camera’s de doorstroom volgen en de luchtkwaliteit wordt gemeten.

*Volkomen terechte maatregelen bij dit fieldlab-experiment om de randvoorwaarden te onderzoeken van wat in de praktijk mogelijk blijkt te zijn en wat niet. Andere landen mogen hier een voorbeeld aan nemen.

Het publiek lijkt het niet te deren. Nine (18) en Jeremy (18) uit Arnhem voelen zich een beetje een proefkonijn, maar het feesten maakt alles goed. Beiden zijn verkleed als Roodkapje. ‘We hebben carnaval gemist én je moet de mensen opvrolijken. Het is vooral heel gezellig’, zegt Jeremy. ‘Het was nóg leuker geweest als er meer vrienden bij waren, het is lang geleden dat we met de hele groep iets hebben gedaan’, zegt Nine. De opa van Jeremy heeft hen gebracht. ‘Hij vond dat leuk. En door de test weten we dat we negatief zijn.’

Bij Vilde (35) en Caroline (25) uit Amsterdam fonkelen paarse en blauwe glitters rond de ogen. Twee vrienden hebben ook kaarten, waardoor het als een écht festival voelt, zegt Caroline. Vilde vult haar aan: ‘Het eerste uur was onwennig. Gaan we dicht op elkaar staan? Maar dat was snel over. Mensen zijn getest. Dat voelt veiliger dan in de supermarkt.’

Onderzoek

Bij een eerder experiment in de Ziggo Dome werden de bezoekers verdeeld in zes bubbels. In Biddinghuizen zijn er alleen voor de toegang tijdvakken, om rijen te voorkomen. Bezoekers is gevraagd om een mondkapje te dragen wanneer ze lopen. Een regel die niemand lijkt te volgen.

Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie, leidt het onderzoek. Het doel is om te zien hoe het publiek zich beweegt en hoe vaak mensen met elkaar in contact zijn. Volgens Voss verschilt het gedrag niet echt met eerdere experimenten. ‘De toewijding om een mondmasker te dragen, zoals in het theater bijvoorbeeld, die zie je bij het dancepubliek minder.’

Uit de resultaten na zes fieldlabs blijkt dat vooraf testen belangrijk is om een corona-uitbraak in te dammen, zegt Voss. ‘Ook is de hypothese dat het aantal mensen met wie je langdurig contact hebt, een relatief kleine groep is. Niet iedereen loopt risico.’ De resultaten zouden ook gelden voor een festival met tienduizenden bezoekers, zegt de onderzoeker.

Drugsgebruik?

Het festivalterrein bestaat dit weekend uit twee podia, zitplekken, eettentjes en een bar. Net echt. Maar hoe zit het met drugsgebruik als de wetenschap meekijkt? Bij de ingang worden tassen nagekeken, maar er wordt niet streng gecontroleerd op drugs. Dat hoort ook wel bij zo’n festival, zegt een Mojo-medewerker tijdens een rondleiding. Pers mag niet zomaar het terrein op, omdat dit het onderzoek zou ‘doorkruisen’.

Nine en Jeremy zeggen dat er ‘zéker’ drugs wordt gebruikt. Jeremy: ‘Ik zag net een jongen die lekker stond te dansen en in z’n zone was. Die ging lekker.’ Vilde en Caroline beamen dat. Vilde: ‘Ik niet, maar ik zie het wel. Maar bezoekers moeten toch een realistische situatie nabootsen? Dan hoort dat ook erbij. Alles voor de wetenschap!’, zegt ze lachend.

Door de testfestivals hopen organisatoren dat in de zomer meer mag. Verschillende festivals deden afgelopen week al een voorzet. Zo maakte Lowlands een deel van de line-up bekend. Afgelopen vrijdag werd een garantiefonds gepresenteerd, waarmee Den Haag organisaties tegemoet wil komen als evenementen na 1 juli toch niet kunnen doorgaan.

Onderzoeker Voss gaat ondertussen druk door met de experimenten. Dat festivals al voor de muziek uit lopen, noemt hij niet erg. ‘Hopelijk is het motivatie om nog even vol te houden.’

Hoop voor de zomer

Het Fieldlab voor festivals is een aantal keren verschoven. Volgens Rosanne Janmaat, operationeel directeur van ID&T, is er sinds september gewerkt aan dit festival. Er is geen sprake van een verdienmodel of businesscase voor de proefevenementen. ‘Sterker nog, we vragen heel veel van iedereen. Van onze bezoekers om zich vooraf en na afloop te laten testen op vier locaties in het land, en van onze leveranciers en de artiesten om hier gratis aan mee te werken. Zelf hebben we ook nog extra ingelegd om het terrein een beetje aan te kleden. Er werken sinds september vanuit ID&T zes mensen aan, bijna net zoveel als normaal gesproken aan een weekend Mysteryland. Het allerbelangrijkste is nu dat het onderzoek kan plaatsvinden. Dat is het grotere doel. In de hoop dat in de zomer onze evenementen door mogen gaan.’ De kaartprijs, voor de buitenevenementen betaalden bezoekers €25, voor de evenementen twee weken geleden in de Ziggo Dome tussen de €15 en de €20, dekt de kosten niet. ‘Maar we wilden de drempel voor iedereen zo laag mogelijk houden. De animo was gelukkig groot genoeg.’ Achter de schermen is het terrein breder opgezet, zodat bouwers en artiesten voldoende afstand kunnen houden. Die restricties gelden op het festivalterrein niet. ‘We hopen door vooraf te testen verspreiding te ondervangen. Dit is uiteindelijk ook hoe we deze zomer verder hopen te gaan. Mysteryland met een mondkapje staat niet op onze planning.’ Ook DJ Reinier Zonneveld (30), die zaterdag afsloot, kijkt uit naar een volle festivalzomer. ‘Het was heel bijzonder. De eerste keer draaien sinds een jaar.’ De DJ hoorde begin dit jaar dat hij tijdens het experiment mocht optreden. ‘Ik had me een voorstelling gemaakt van hoe het zou zijn, maar het oversteeg alles. Het publiek ging helemaal los. Ik kan niet wachten om weer meer te mogen draaien.’

[De volledige namen van de bezoekers zijn bekend bij de redactie.]

https://fd.nl/ondernemen/1377801/festival-voor-de-wetenschap-feesten-alsof-het-coronavirus-niet-bestaat-fvc1caJFYoa9

Advertisement