Tags

RTL Nieuws, 12-3-21

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderwijsminister Arie Slob niet vervolgen om uitlatingen die hij deed over antihomoverklaringen op religieuze scholen. In zulke verklaringen eisen scholen van leerlingen dat ze homoseksualiteit afkeuren. In een debat in november zei Slob dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren. Daarop deden meerdere mensen aangifte.

Het OM kreeg elf aangiften binnen. De officier van justitie die de zaak behandelde, komt tot de conclusie dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Uitspraken die politici doen in een parlement, genieten immuniteit.

Niet strafbaar

Dat wil zeggen dat politici binnen het parlement een grotere mate van vrijheid hebben om iets te zeggen dan buiten het parlement. Maar zelfs als deze uitlatingen buiten het parlement waren gedaan, waren deze volgens het OM niet strafbaar.

Ook tegen verschillende religieuze scholen is aangifte gedaan, maar die zijn volgens het OM niet concreet genoeg om de strafbaarheid te kunnen beoordelen.

Veilig leefklimaat

Hoewel Slob in de Tweede Kamer zei dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren op grond van de vrijheid van onderwijs, zei hij dat scholen er wel voor moeten zorgen dat er een veilig leefklimaat is voor iedere leerling. Critici konden die twee stellingen niet met elkaar rijmen. Een meerderheid van de Tweede Kamer keurt de identiteitsverklaringen die scholen hanteren af.

Na de ophef vond Slob de anti-homoverklaringen op scholen ‘een brug te ver’. “We gaan kijken hoe zich dat verhoudt tot wetgeving, zo nodig zullen we die aanpassen”, zei hij daarover.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/minister-slob-niet-vervolgd-om-uitspraken-over-antihomoverklaring/ar-BB1evMMx?ocid=msedgntp