Tags

 ANP/MSN, 3-3-21

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen flink gestegen © Copyright ANP 2021

ROTTERDAM (ANP) – Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen, de grootste toename in een dag sinds begin januari. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175. “Dit komt op een moment dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt. We verwachten daarmee dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode verder stijgt”, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

*Dit zijn de onvermijdelijke gevolgen van een uiterst willekeurig en onvoorspelbaar virus die aan het huishouden is, maar echt reden tot paniek is er niet omdat de mensen zelf nu wel aanvoelen wanneer er meer voorzichtigheid wordt gevraagd. Het is nog steeds de doods- en stervensangst van het grootste deel van de bevolking dat de minderheid van mensen zonder angst in de greep van gevangenschap houdt en alleen daarom de formule OMT grondig vernieuwd moet worden omdat deze statistieken geen basis mogen én kunnen zijn voor een evenwichtig beleid. Vandaar dat het draagvlak voor de maatregelen zienderogen een het zakken is.   

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 540 mensen met Covid-19, vier meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 19 januari. In de afgelopen week zijn gemiddeld 208 mensen per dag opgenomen.

Nog 2264 bedden beschikbaar

Tegenover die opnames staat dat afgelopen etmaal 207 coronabedden zijn vrijgekomen. Hoeveel van deze patiënten zijn opgeknapt en hoeveel zijn overleden, is niet bekend.

*’Opgeknapt’ is natuurlijk een betrekkelijk begrip omdat de revalidatie van deze ziekte extreem lang kan duren, maar vooral voor patiënten die vele weken op IC hebben gelegen.

In totaal behandelen ziekenhuizen nu meer dan 14.500 opgenomen mensen, duizend meer dan op maandag. Dit zijn zowel coronapatiënten als mensen met andere aandoeningen en ze liggen zowel op verpleegafdelingen als op intensive cares. Ziekenhuizen hebben nog 2264 bedden beschikbaar, wat neerkomt op bijna twintig bedden per ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds half februari.

Vanwege de drukte worden coronapatiënten sinds september verspreid naar andere regio’s. Afgelopen etmaal zijn zestien coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

*Prima overzicht die ik in kranten heb gemist…

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/aantal-coronapati%C3%ABnten-in-ziekenhuizen-flink-gestegen/ar-BB1e9yDf?ocid=msedgntp