Tags

Argos  © sophia twigt / argos

Luister

We staan onder grote druk, zeker nu de lockdown voortduurt en de onzekerheid over de toekomst woekert. Een vruchtbare bodem voor manipulatie, bedrog, misleiding en complottheorieën. Middenin de coronacrisis publiceert Criminoloog Peter Klerks een boek over de geschiedenis van misleiding.

Door leugens verleid is een handboek in de strijd tegen nepnieuws. Met behulp van tientallen voorbeelden hoopt Klerks de maatschappij weerbaarder te maken tegen desinformatie, nepnieuws en bedrog.

Wat te doen, hoe kun je je wapenen tegen nepnieuws, hoe ga je de uitdaging aan om anderen te overtuigen dat leugens sneller zijn dan de waarheid? Hoe weerbaar zijn we eigenlijk en kunnen we onze gemeenschappelijke waarden en normen in stand houden in de strijd tegen desinformatie?

Zaterdag gaat Peter Klerks het gesprek aan in Argos.

Zaterdag 27 februari, 14 uur, NPO Radio 1

op deze pagina

↓ achtergrondverhalen

Peter Klerks

Peter Klerks (1958) is politicoloog en socioloog en werkt als lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde op de Nederlandse Politie Academie. 

Daarnaast is hij raadsadviseur van het Openbaar Ministerie. 

Het boek Door Leugens Verleid, hoe je fake news en andere vormen van manipulatie herkent en bestrijdt, verscheen bij uitgeverij Prometheus in 2020. 

Hij schreef het boek op persoonlijke titel.

https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2021/een-handboek-in-de-strijd-tegen-nepnieuws.html

0-0

Door leugens verleid: Hoe je fake news en andere vormen herkent en bestrijdt

Auteur: Peter Klerks Taal: Nederlands  3.3/5 (4)

Door leugens verleid

Prometheus

Uitgever: Prometheus

Auteur: Peter Klerks

Nederlands Paperback 9789044645767 Druk: 1 november 2020 544 pagina’s

Alle productspecificaties

Samenvatting

Psychologische oorlogsvoering is gevaarlijke materie voor een democratie. Toch doen overheidsdiensten, ondernemingen en criminelen op grote schaal aan psychologische misleiding.

Door leugens verleid vertelt over de grootste misleidingsoperaties uit de geschiedenis tot nu: van het organiseren van een staatsgreep door überpropagandist Joseph Goebbels tot de kunst van virtuele verleiding. Peter Klerks laat zien hoe er met rubberen tanks en een sound system drie Duitse Wehrmachtdivisies op de vlucht werden gejaagd, hoe de CIA het feminisme op gang hielp en hoe er 96 boeven werden gevangen door een feest te organiseren. Puttend uit historische tot voor kort geheime bronnen, wetenschappelijk onderzoek en honderden vaak ontoegankelijke rapporten schetst Klerks een indringend beeld van misleidingstechnieken. De lezer wordt ingewijd in methoden als neuromarketing, militaire misleiding en propaganda.

Dit verontrustende boek schetst juridische en ethische dilemma’s, maar maakt in de eerste plaats verborgen kennis voor iedere lezer toegankelijk. Door leugens verleid daagt uit tot debat; kunt u het zich veroorloven stiekeme misleiding te negeren?

Peter Klerks (1958) studeerde politicologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op georganiseerde criminaliteit. Klerks was gemeenteraadslid in Amsterdam, werkt aan de Politieacademie en is raadadviseur bij het Openbaar Ministerie.

https://www.bol.com/nl/p/door-leugens-verleid/9300000004184484/