Tags

Het gerechtshof neemt een week de tijd om na te denken of de avondklok juridisch door de beugel kan. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen over de ingewikkelde kwestie. Tot die tijd blijft de avondklok zoals die nu is van kracht, besloot het gerechtshof. 

Victor Schildkamp & Raymond Boere, AD, 19-02-21, 09:45 Laatste update: 15:07

De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.

De avondklok was daarmee meteen van de baan, maar via een turbo spoedappel wist de staat ‘s middags bij het gerechtshof af te dwingen dat de avondklok in elk geval bleef gelden tot vandaag, de dag dat inhoudelijk naar het hoger beroep wordt gekeken. De zaak bij de rechtbank in Den Haag was aangespannen door Viruswaarheid.

Boetes

Beide partijen staan vandaag dus weer tegenover elkaar. Dat het kabinet ondertussen werkt aan een Spoedwet om de avondklok ook bij een eventuele tweede juridische nederlaag in stand te houden, houdt Viruswaarheid niet tegen. ,,We willen deze overwinning graag overeind houden, al is het maar voor al die mensen die een boete kregen en al die ondernemingen die nu om 21.00 uur ‘s avonds moeten sluiten. Zo reed ik zelf na negenen bijvoorbeeld nog wel eens langs de McDrive’’, aldus advocaat Gerben van de Corput van Viruswaarheid.

De landsadvocaat haalde tijdens de zitting onderzoeken, cijfers en adviezen aan van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) om te onderstrepen dat invoering van de avondklok echt hard nodig is om de pandemie onder controle te krijgen. De effecten zijn terug te zien in de ziekenhuisopnames en in de verspreiding van het virus, zeker nu er nieuwe meer besmettelijke varianten opduiken.

Maar volgens Viruswaarheid horen we al maanden dat donkere wolken samenpakken, alleen zijn de voorspellingen volgens hen nog nooit uitgekomen. Maar het bestrijden van ziektes mag geen excuus zijn voor het ongebreideld beperken van vrijheden, vinden zij.

*Nooit uitgekomen vanwege die “nieuwe meer besmettelijke varianten” die steeds maar opduiken. Op basis van deze optie ging Viruswaarheid dus de nederlaag in het kort geding tegemoet! Daarom komt ook nog volgens de rechter dat er nu een nieuwe BN’er druk op de kwestie ligt.[i]

Of er meteen vandaag een uitspraak komt, is de vraag. ,,Dat wordt aan het eind van de zitting bepaald,” aldus een woordvoerster van het gerechtshof. In dat geval blijft ook de uitvoerbaarheid van de eerdere uitspraak van de rechter geschorst en blijft de avondklok ‘oude stijl’ dus overeind tot aan de nieuwe uitspraak van het hof.

https://www.ad.nl/binnenland/pas-over-een-week-uitspraak-hoger-beroep-avondklok~affac3ae/


[i] https://www.ad.nl/opinie/reacties-op-rechter-tan-de-sonnaville-sinds-dinsdag-hebben-we-er-een-bn-er-bij~a46ac811/

Advertisement