Tags

Toeslagenaffaire – Gedupeerde ouders gingen zaterdag voor het eerst in gesprek met bewindslieden. Ze willen geen uithangbord voor de verkiezingen zijn.

[JEANNINE JULEN, REDACTIE POLITIEK/Trouw, 8-2-21]

Maar liefst vijf uur. Zo lang duurde het bezoek van acht gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire op het Haagse Catshuis. Van zaterdagmiddag 13 tot 18 uur waren zij in gesprek met demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën en zijn staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Het was de eerste keer dat ouders uitgebreid hun verhaal konden doen en eisen op tafel konden leggen.

De ouders hebben twee harde eisen. Ze willen dat de Belastingdienst niet langer wordt betrokken bij de afwikkeling van hun schade. Dat traject gaat op dit moment tergend langzaam, zeggen ze, ook omdat de dienst – die onterecht duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terugvorderde – nu de slager is die zijn eigen vlees keurt.

Dubbel gevoel

De gehele schadeafwikkeling moet sneller, eisen de ouders ook. Ze stellen een proces voor waarbij de gedupeerden binnen een dag weten hoeveel schade ze vergoed krijgen, welke compensatie daar bovenop komt en of ze daarna vrij zijn verklaard van het onterechte etiket ‘fraudeur’.

De bewindspersonen konden zaterdag niet direct toezeggen dat die eisen worden ingewilligd, maar komen daar eind maart op terug. De ouders gaan zelf nadenken over hoe de pot van 200 miljoen (de zogeheten kindregeling) onder hun kinderen verdeeld moet worden. Ook zij komen daar in maart op terug.

“Ik ben bekaf”, zegt Kristie Rongen, een van de ouders, als ze in de auto zit onderweg naar huis. De uitnodiging om te komen praten op het Catshuis kwam na een opiniebrief over de affaire van de ouders in Trouw. Zij en de anderen blijven achter met een dubbel gevoel na het bezoek. Ze kijken terug op een zinvol gesprek, maar ook pijnlijk en emotioneel. Met hier en daar een traan, begripvolle blikken van bewindspersonen en Van Huffelen die in de pauzes wilde weten ‘of alles echt goed gaat’.

Maar zo achteraf bekruipt hen toch het gevoel dat ze weleens als promotiemateriaal voor de verkiezingen gebruikt zouden kunnen worden. Rongen: “Zo van: kijk ons nou eens een goed gesprek hebben met die ouders. Deze bewindspersonen hebben ook veel dingen nagelaten, de Tweede Kamer bijvoorbeeld onvoldoende geïnformeerd. Het moet niet te opzichtig worden.”

PTSS

Maar aan tafel was de stemming dus anders. De ouders, twee ervan hadden ook hun kinderen meegenomen, vertelden wat hen de afgelopen tien tot twaalf jaar is overkomen. “Ik wil mijn moeder gewoon weer zien lachen”, zei een van de kinderen tegen de drie politici.

Ouders hadden het over de armoede waarin hun kinderen leefden, de hartkloppingen waarmee ze naar bed gingen, de diagnose PTSS die velen van hen hebben vanwege de constante geldzorgen. Allemaal zaken die ook voorkwamen in een tekst die Rongen voorlas aan de bewindspersonen. “Ik kijk u aan”, zei ze ook tegen hen. “Want waar was u?”

Hoekstra wist zich na die vraag niet echt een houding te geven, zeggen de ouders. Hij keek wat ongemakkelijk. Een jaar geleden zei hij al met ouders in gesprek te willen gaan, alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat het gedane onrecht snel rechtgezet werd. Maar veel deed de huidige CDA-leider niet. In gesprek met de ouders ging hij pas nadat ze zélf vroegen of hij bij de al geplande afspraak met Rutte en Van Huffelen wilde zitten.

Praat met ons, niet over ons, benadrukten de ouders zaterdag ook. Via de media moesten ouders vernemen dat Van Huffelen hen een voorschot van 30.000 euro wilde geven. Hoe dat precies in de praktijk zou uitwerken, bleef ongewis. Met extra problemen tot gevolg. Andere schuldeisers stonden al klaar om hun geld te claimen. Laat ons bij de ministeriële overleggen over de toeslagenaffaire zitten, stellen ze daarom ook voor. Hun input wil ze zeker aanhoren, was de eerste reactie van staatssecretaris Van Huffelen. Helemaal uitsluiten deed ze hun verzoek dus niet.

*Wat een onvoorstelbaar bureaucratisch-ambtelijk geknoei is dit. Schaamteloos.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1170/articles/1294174/7/1