Tags

(Erik van Gamer en Merel Wiersma, nrc.nl, 7-2-21)

Vaccinatiecijfers | Hoge besmettingscijfers, minder beschikbare vaccins, nieuwe virusvarianten: er is steeds meer druk op het vaccineren. NRC houdt hier dagelijks bij hoeveel mensen er in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gevaccineerd. Laatst bijgewerkt op 7 februari 2021.

Nederland

In Nederland bleef de eerste vaccinatieweken ongeveer driekwart van de vaccins in de vriezer liggen. Nu komt een versnelling op gang: afgelopen week werden zo’n 180.000 prikken gezet. Hoeveel verpleeghuisbewoners er gevaccineerd zijn is niet bekend, hiervan maakt het RIVM een schatting. Het aantal prikken per week moet volgens de huidige planning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in april oplopen tot een miljoen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de vertraging van de levering van AstraZeneca-vaccins heeft voor het Nederlandse vaccinatie-plan.

Eerder werd het beleid om voor iedere gevaccineerde een tweede prik in de vriezer te reserveren losgelaten om het vaccineren te versnellen. Ook wordt er een periode van maximaal zes weken tussen de prikken aangehouden in plaats van drie.

Hier ziet u hoeveel vaccinaties in Nederland zijn toegediend.

Er wordt in Nederland nu gevaccineerd in ziekenhuizen, op GGD-locaties en in verpleeghuizen. Hier ziet u hoeveel mensen er bij deze instanties gevaccineerd zijn van de groepen die op dit moment in aanmerking komen voor een vaccin. In de ziekenhuizen krijgt een selecte groep van 15.000 huisartsen nu een eerste prik. Acute zorgmedewerkers (medewerkers intensive cares, spoedeisende hulp, Covid-19-afdelingen en -ambulances) krijgen daar een tweede prik. Bij de GGD’en kunnen mobiele 80+’ers en verpleeghuismedewerkers gevaccineerd worden.

Van het aantal gevaccineerde bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen maakt het RIVM een schatting gebaseerd op het aantal geleverde vaccins.

De vaccinatiecijfers per locatie worden door meerdere bronnen op verschillende momenten naar buiten gebracht en kunnen daardoor afwijken van de totaalcijfers (in de grafiek hierboven).

Europa

Het Verenigd Koninkrijk begon als eerste Europese land op 8 december met vaccineren. Nederland begon als laatste land van de Europese Unie een maand later op 6 januari. Volgens Minster Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) was zorgvuldigheid belangrijker dan snel beginnen. Of we met deze strategie de achterstand inlopen, dat is hier te volgen.

Wereldwijd

De meeste rijke landen zijn nu een maand of langer aan het vaccineren, terwijl veel armere landen nog niet kunnen beginnen. Zo zit Zuid-Afrika op vaccins te wachten, maar tegelijkertijd produceert het land vaccins voor de Amerikaanse markt.

In Australië is het inenten om een andere reden nog niet gestart: er waren tot eind januari nog geen vaccins goedgekeurd. Het land hoopt in februari te starten met prikken.

*Deze slotopmerking betekent dus ook dat de achterstand van ons binnen de EU sterk wordt overdreven, aangezien deze Australische gegevens maken dat de hectiek binnen de persorganen overtrokken en zelfs niet relevant zijn.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/24/zo-gaat-het-nu-met-het-vaccineren-a4028780