Tags

Rellen, datalekken, vaccinatiefalen: Mark Rutte trotseert ze allemaal (Lien van der Leij, Den Haag/fd, 30-1-21)

What turned the mild-mannered Dutch to rioting and looting?’ vroeg het Britse dagblad The Daily Telegraph zich deze week af. En niet geheel zonder leedvermaak. Het virale filmpje van de Nederlandse douanier die een Britse vrachtwagenchauffeur zijn broodje ham afpakt met de woorden ‘welkom bij de brexit, meneer’ ligt nog vers in het geheugen. Die Nederlanders hebben hun zaakjes toch wat minder goed op orde dan ze denken, klonk in het artikel door.

Inderdaad. Drie dagen heftige avondklokrellen en de roep om dan maar het leger in te zetten, staan in schril contrast tot de eerste, succesvolle corona-aanpak, nu bijna een jaar geleden. Het kabinet opteerde toen voor een ‘intelligente’ lockdown, die even goed bleek te werken als de draconische maatregelen die andere landen oplegden, terwijl de economie minder schade opliep.

*Uit deze alinea blijkt de grootste fout van de gezamenlijke oppositie: Wilders en de PVV gaat nog steeds uit van het oude adagium in de politiek: wie de eerste slag wint, wint de verkiezingen. Maar Wilders hield geen rekening met de effectiviteit van het (super)snelrecht: demonstranten die massaal opgepakt werden om direct veroordeeld te worden: dan gaat de ‘lol’ van het demonstreren er snel vanaf. Bewezen ‘hoogst ineffectief’ als je tegenover een politiemacht staat die het tegengaan van stupide uitwassen van deze demonstraties die eindelijk optreedt, waar de politiek dat nooit aandurfde. Les 1 luidt daarom: Wilders leerde nieuwe realiteit kennen: *Haastige spoed* achter de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer betekende dat Wilders zelf op achterstand werd gezet: het voorheen effectloos optreden van de politie was een streep door de rekening. De politie had dus op tijd het juiste antwoord gevonden: zo snel mogelijk arrestanten opbrengen, want het draagvlak onder de bevolking werd daardoor veiliggesteld.   

Lege gereedschapskist

Dankzij die aanpak schoot de publieke waardering voor Rutte III de hoogte in. Vooral de premier zelf werd geroemd als crisismanager. Als liberaal hield hij het liever bij dringende oproepen dan keiharde verboden. Dat recept is inmiddels allang uitgewerkt. Tegenwoordig doen de Nederlandse restricties niet onder voor die in omringende landen — en sorteren ze evenveel effect. Wat heet: vooralsnog te weinig.

(…)

Willen zij dat beeld nog doen kantelen, dan moeten Ruttes rivalen hem de komende weken de schuld in de schoenen zien te schuiven voor de vaccinatieflaters en het groeiende corona-ongenoegen. Dat lukt vooralsnog niet echt. CDA-lijsttrekker-af Hugo de Jonge fungeert nog te veel als bliksemafleider.

Geen taboe

De PVV gooide het over een andere boeg. Schandalig dat Rutte de rellen tegen de avondklok zo uit de hand heeft laten lopen, fulmineerde voorman Geert Wilders in een door hem aangevraagd spoeddebat na de gewelddadige demonstraties in diverse steden. Rutte moest laten zien wie de baas was in Nederland door het leger in te zetten en zo ‘onze gezinnen en onze bedrijven hun veiligheid teruggeven’.

De boodschap was duidelijk: wie veiligheid en rechtsstaat hoog heeft zitten, moet bij de PVV zijn. Maar ook die aanval wist Rutte moeiteloos te pareren. Op de inzet van het leger rust ‘geen taboe’, het was gewoon niet nodig, zei hij. Om vervolgens sereen toe te kijken hoe de partijen vooral onderling bakkeleiden.

Zo ging Denk de PVV te lijf over de bewering dat de relschoppers in de grote steden vooral van Turkse of Marokkaanse komaf zouden zijn. En beschuldigde Wilders CDA-minister Ferd Grapperhaus ervan dat hij soft zou zijn op handhaving: twee maanden cel voor stenen gooien naar een politiebusje, dat was toch lachwekkend?

Maar de lachende derde is Rutte. De VVD-lijsttrekker zegt door de crisis nog geen campagne te willen voeren. Zoals het nu gaat, hoeft dat ook helemaal niet.’

*De krant heeft gelijk: deze domme oppositie weet geen deuk in een pakje boter te slaan. Eigen schuld dikke bult.  

https://fd.nl/economie-politiek/1371984/avondklokrellen-datalekken-en-vaccinatieleed-rutte-trotseert-ze-allemaal

Advertisement