Tags

‘Zelfzuchtige EU, wacht op je beurt’, roepen de tabloids (Joost Dobber, Buitenland/fd, 29-1-21)

In het kort:

  • VK vindt dat het recht heeft op in eigen land geproduceerde vaccins, maar probeert niet mee te gaan in het vaccinconflict.
  • Er is enige argwaan over de toevoer van het Pfizer-vaccin, dat uit België moet komen.
  • De Duitse opmerking dat het AstraZeneca-debacle ‘de beste reclame is voor de brexit’ valt goed bij de Britse pers.

Een ruzie als die tussen de Europese Unie en farmabedrijf AstraZeneca, daar weten de Britse tabloids wel raad mee. ‘Wacht op je beurt!’, stond er donderdag in kapitalen op de voorpagina van de Daily Express. ‘Zelfzuchtige EU is uit op onze vaccins’. De Daily Mail verwerkte een klein woordgrapje in zijn kop: ‘No, EU can’t have our jabs!’.

EXPRESS: WAIT YOUR TURN! Selfish EU wants our vaccines #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/NcUnLyJNej — Neil Henderson (@hendopolis) January 27, 2021

De Brusselse opvatting dat de EU recht heeft op vaccins die in Britse fabrieken gemaakt zijn, is voor vrijwel alle Britse kranten voorpaginanieuws. De Europese vaccincrisis wordt ontvangen met een mix van brexitgerelateerde triomfantelijkheid en oprechte bezorgdheid over de beschikbaarheid van de kostbare coronaprikken.

Diplomatiek

Intussen doet de Britse regering haar uiterste best om niet al te veel bij het conflict betrokken te raken. ‘Natuurlijk willen we met onze vrienden en partners in Europa bekijken hoe we kunnen helpen’, was de diplomatieke formulering van minister Michael Gove donderdag tegen ITV. ‘Maar het echt belangrijke is dat we ervoor zorgen dat ons eigen vaccinatieprogramma precies volgens plan verloopt.’

De EU kan fluiten naar extra vaccins als dat ten koste gaat van de Britse voorraad, zo was de boodschap. Al wilde een woordvoerder van de regering dat later op de dag niet met zoveel woorden herhalen.

Pfizer uit België

Tegelijkertijd is er het besef dat de kwestie de potentie heeft uit de hand te lopen. Dat Brussel lidstaten de mogelijkheid wil geven de export van vaccins tegen te houden, wordt met argusogen bekeken. Het VK importeert het vaccin van Pfizer en Biontech immers uit België.

Een woordvoerder van de Britse regering wilde donderdag niet ingaan op de vraag of een eventueel Europees exportverbod van de Pfizer-prikken zal worden beantwoord met een exportverbod van het AstraZeneca-vaccin. ‘We gaan niet in op hypothetische situaties.’ De Britten hebben er vertrouwen in dat de bestelde inentingen zullen worden geleverd, aldus de woordvoerder.

Voorop met vaccins

Het aantal dodelijke slachtoffers van de coronapandemie kwam deze week in het VK boven de 100.000 uit. Het land heeft een van ’s werelds hoogste sterftecijfers, maar loopt ook voorop met het vaccinatieprogramma. Er zijn al ruim zeven miljoen vaccins uitgedeeld, waarmee ruim 10% van de bevolking zijn eerste inenting heeft ontvangen.

De Britse regering was er vorig jaar vroeg bij met een bestelling van honderd miljoen doses van het Oxford-vaccin, nog ver voordat duidelijk was of het middel ook echt zou werken. Oxford-partner AstraZeneca heeft twee productielocaties in het VK, die op volle toeren draaien, in tegenstelling tot de locaties in de EU.

‘Zoals je je kunt voorstellen, wilde het VK dat de productie uit de Britse fabrieken eerst naar het VK zou gaan’, zei AstraZeneca-ceo Pascal Soriot deze week tegen La Reppublica. ‘Dat is in feite hoe het zit.’ Het is een lezing die door de EU wordt betwist.

Reclame

In Duitsland noemde Die Zeit het AstraZeneca-debacle ‘de beste reclame voor de brexit’, een opmerking die ook in de Britse pers werd opgepikt. Het Britse vaccinbeleid – waarbij de inentingen op eigen initiatief werden ingeslagen en de vaccins via een versnelde noodprocedure werden goedgekeurd – was in principe ook als EU-lid mogelijk geweest, erkent The Telegraph. Toch heeft het VK optimaal gebruikgemaakt van zijn vrijheid om na de brexit een eigen weg te kiezen, concludeert de voormalige werkgever van Boris Johnson. Zo werd het bureaucratische moeras waarin Brussel zich bevindt ontweken.

https://fd.nl/economie-politiek/1372109/zelfzuchtige-eu-wacht-op-je-beurt-roepen-de-tabloids

Advertisement