Tags

Het effect van de lockdown op het aantal coronabesmettingen is lang niet zo stevig als in de eerste coronagolf. Dat zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie  Infectieziektebestrijding van het RIVM.    

“De trend is gunstig, maar we zijn er nog lang niet. Dit is geen comfortabele situatie”, aldus Timen. Er zijn vooral zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Die moet volgens Timen geen voet aan de grond krijgen in Nederland.                    

Ze vindt dat mensen meer moeten thuisblijven.” De lockdown in het voorjaar had effect omdat mensen zich daar toen wel goed aan hielden.”

Bijna acht op de tien Nederlanders (79 procent) vinden de verlenging van de lockdown acceptabel. Dat is in lijn met de steun van inmiddels 72 procent voor het coronabeleid. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS onder 2193 mensen.                                       

 Van 61 procent van de ondervraagden zou het coronabeleid zelfs nog wat strenger mogen. Daartegenover staat een stabiele groep van 16 procent die minder strenge of helemaal geen maatregelen meer wil.               

 Het onderzoek laat ook zien dat het percentage mensen dat zich wil laten inenten steeds verder toeneemt, tot inmiddels 82 procent.

Zoals verwacht heeft het kabinet de lockdown met drie weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari. Premier Rutte zei op de persconferentie van het kabinet dat er steeds meer zorgen zijn  over de Britse coronavariant.                                        

 Hij zei verder dat er aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers komen. Verder is het OMT gevraagd om een spoedadvies over een avondklok. Het kabinet wil weten of het een goed middel is tegen groepsvorming.        

Het kabinet streeft ernaar om voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben. Voor de zomer moeten alle 60-plussers zijn ingeënt.

https://nos.nl/teletekst#108 12-1-21