Tags

Kiesmannen VS roepen Joe Biden uit tot president (MARIJE VLASKAMP, Ten eerste/de Volkskrant, 15-12-20)

Ondanks niet aflatende druk van Donald Trump om hem tot winnaar uit te roepen, is Joe Biden formeel tot de aanstaande president van de Verenigde Staten aangewezen door de kiesmannen in vijftig Amerikaanse staten.

Maandag brachten 538 kiesmannen hun stem uit in de laatste formaliteit voor de inauguratie op 20 januari. Kamala Harris werd tot vice-president aangewezen.

In de VS gaan stemmen niet direct naar een presidentskandidaat, maar naar kiesmannen. Die wijzen de winnaar aan. Biden heeft 306 kiesmannen, de huidige president Donald Trump staat op 232.

Het Congres maakt op 6 januari de resultaten van de stemming bekend. Het kiescollege heeft slechts een ceremoniële functie, maar stond dit jaar in de aandacht omdat Trump zijn nederlaag niet wil accepteren en zonder enig bewijs volhoudt dat er verkiezingsfraude is gepleegd.

In Pennsylvania en Georgia, swing states waar Trump en Biden een nek-aan-nekrace voerden, werd Biden volgens het boekje als winnaar aangewezen. Trump heeft tientallen rechtszaken aangespannen om zijn nederlaag aan te vechten, maar de laatste nog lopende rechtszaak werd in Wisconsin door de rechtbank enkele uren voor de stemming van het kiescollege afgewezen.

Op 6 januari heeft Trump weer een kans zijn verlies aan te vechten door het Congres over te halen de telling van de stemmen van het kiescollege niet te erkennen. De kans dat dit lukt is nihil omdat het Huis van Afgevaardigden een Democratische meerderheid heeft.

Voor de stemming probeerde Trump kiesmannen in enkele staten te verwijderen. Daar stak de hoogste Amerikaanse rechter een stokje voor. Waarnemers hielden wel rekening met de kans dat kiesmannen hun eigen gang zouden gaan door een andere naam dan de winnaar op te schrijven, al zou dit weinig invloed hebben op de uitslag. Na de vorige verkiezingen, toen zeven Democratische kiesmannen weigerden Trump als winnaar aan te wijzen, zijn maatregelen tegen zogenoemde faithless electors ingevoerd, zoals het verwijderen van kiesmannen met afwijkend stemgedrag.

In Georgia en Michigan werden veiligheidsmaatregelen genomen, nadat was gedreigd met geweld. In Michigan werden de zestien kiesmannen onder bescherming van politie-escortes naar de stemming gereden.

Nadat gewapende Trump-aanhangers zaterdag het huis van staatsminister Jocelyn Benson hadden omsingeld, nam Michigan geen risico. De Republikeinse parlementariër Gary Eisen werd berispt omdat hij op de radio liet doorschemeren dat hij met Trump-aanhangers de stemming zou verstoren, waarbij hij geweld niet uitsloot.

*Dit verslag is nuttig voor de historische statistieken als terug wordt geblikt op deze presidentiële verkiezingen. Nieuws bevat het niet meer, met uitzondering dat de beweringen over fraude van Trump ongegrond werden verklaard.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/1131/articles/1265135/11/2