Tags

Stelling: Alles op het gebied van beleid en uitvoering moet op de schop, omdat dit nieuwe tijden zijn, zonder zekerheden die we vóór Covid19 kenden. Daarom is de hele democratische besluitvorming absurd geworden omdat we op alle ‘fronten’ 19 miljoen coaches kennen en dito aantal meningen en opvattingen. Daar is het overheidsbeleid nog helemaal niet op afgestemd.

Scholen dicht? Pak de volle winkelstraat aan (Trouwcommentaar, Opinie, 30-11-20)

Nu de daling van het aantal besmettingen stagneert, komt het sluiten van de scholen opnieuw ter sprake. Maar deze keer trekken niet de leraren aan de bel. Het is het Outbreak Management Team (OMT) dat zich zorgen maakt over het aantal jongeren dat besmet raakt. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde. Het OMT onderzoekt nu de mogelijkheid om de kerstvakantie een week langer te laten duren.

Dat de scholen alles in het werk moeten stellen om de besmettingscijfers naar beneden bij te stellen is evident en dat gebeurt ook al. Middelbare scholieren dragen mondkapjes, er zijn looproutes in de school en docenten houden afstand tot leerlingen.

Sneltesten kunnen daarbij een aanvullende en effectieve maatregel zijn. Want hoe eerder je een cluster signaleert, des te sneller kun je optreden. En volgens kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning moet ook worden gekeken naar roosters en de spreiding van leerlingen gedurende de dag. Maar de praktijk leert dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

De sneltests zijn helaas nog niet in grote aantallen voorradig, dus worden andere maatregelen overwogen. Jaap van Dissel verwoordde het in ‘Nieuws-uur’ als volgt: “We willen scholen graag ontzien, maar dat betekent dat we elders harder moeten drukken”. Hij lijkt daarmee te suggereren dat de rek eruit is, dat het ingrijpen op (middelbare) scholen één van de laatste opties is.

Daarop valt nog wel wat af te dingen. Allereerst blijft onduidelijk in hoeverre de jongeren zelf het virus verspreiden. Volgens minister van onderwijs Arie Slob blijft het aantal besmette leraren namelijk stabiel.

Daarnaast is het ook de vraag of het palet aan maatregelen daadwerkelijk is uitgeput. Zeker na de uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dit weekend in tv-programma ‘Buitenhof’. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zouden het kabinet gevraagd hebben het koopjescircus Black Friday te verbieden. Dat wilde het kabinet niet. Met als gevolg dat er dit weekend in winkelstraten over de hoofden kon worden gelopen. Nederlanders deden massaal Sinterklaas- en Kerstinkopen.

Als het kabinet het advies over schoolsluiting overweegt, doet het er goed aan ook naar die overvolle winkelstraten te kijken. Daartegen is kennelijk bewust niet opgetreden. Van belang is ook de conclusie van de Amsterdamse wethouder van onderwijs Marjolein Moorman. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tijdens de lockdown dit voorjaar grotere achterstanden hebben opgelopen dan eerder gedacht. En dan gaat het niet alleen over de kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Daar is de schade nog veel groter.

[De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.]

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1113/articles/1255838/20/2