Tags

RTL Nieuws 4 uur geleden

De hertelling van de stemmen in de Amerikaanse staat Georgia levert opnieuw een overwinning op voor de Democraat Joe Biden. De minister van Binnenlandse Zaken van Georgia, Brad Raffensperger, heeft dat vannacht bekendgemaakt.

De hertelling was aangevraagd nadat uit de eerste telling naar voren kwam dat Biden een relatief kleine voorsprong had van zo’n 14.000 stemmen op Donald Trump. “De controle bevestigde dat de oorspronkelijke telling nauwkeurig de winnaar heeft aangewezen”, zei de Republikeinse Raffensperger. Naar verwachting wordt de overwinning van Biden vandaag officieel gemaakt.

Tegenvaller Trump

De stemmen werden de afgelopen zes dagen met de hand opnieuw geteld. De uitkomst van de hertelling is een nieuwe tegenvaller voor president Trump, die zonder enig bewijs volhoudt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.

Vergeefs spande het kamp van Trump in meerdere staten rechtszaken aan om de uitslag aan te vechten. Gisteren werden opnieuw drie rechtszaken in de door Biden gewonnen staten Arizona, Georgia en Pennsylvania verworpen. In Michigan werd een rechtszaak door de campagne van Trump zelf ingetrokken.  

Zelfs met een overwinning in Georgia had Trump zijn achterstand op Biden overigens niet kunnen inlopen. Biden staat volgens Amerikaanse media op 306 kiesmannen en Trump op 232. Een overwinning in Georgia levert 16 kiesmannen op.

Overgangsteam

Trump weigert zijn nederlaag nog altijd toe te geven. Biden noemde de opstelling van de president gisteren “totaal onverantwoordelijk”. Het overgangsteam van de Democraat krijgt vooralsnog geen toegang tot zaken als kantoorruimte, financiering en vertrouwelijke informatie. “Het is moeilijk om te bevatten hoe deze man denkt”, zei Biden.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/ook-na-hertelling-blijft-joe-biden-winnaar-in-georgia/ar-BB1bbAEm?ocid=msedgntp