Tags

Stelling: Er bestaan twee fundamentele meningen over deze verkiezingen: enerzijds dat de democratie gewonnen heeft omdat de kiezers nog nooit in zulke grote getale naar de stembus zijn gekomen, maar anderzijds ook dat de polarisatie door toedoen van de zittende president ook zo ontwrichtend heeft gewerkt, dat de democratie “oorlog” is geworden vanwege de beschuldigingen van fraude. En de politieke oorlogsretoriek van Trump is ook op het onbeschaafde af. Geen ontwikkeling waarop een beschaafde natie trots mag zijn. Een wildebras die alles uit de kast haalt om het aureool van onoverwinnelijkheid te halen. Schaamteloos misbruik maken van zijn eigenbelang om daarmee het algemeen belang te doen vergeten. Hoe ver kun je zakken?

Nog altijd geen witte rook in de VS. Joe Biden staat voor in een aantal staten die nog onbeslist zijn, waaronder Pennsylvania. Als hij die weet te winnen, wordt hij de volgende president. In een toespraak riep Biden het land op een eind te maken aan de onderlinge strijd.

Het belangrijkste nieuws

Biden aan kop in Georgia, Pennsylvania, Nevada en Arizona.Joe Biden staat nog altijd op 253 kiesmannen, Donald Trump staat op 214 kiesmannen.In een toespraak riep Biden opIn Georgia heeft een verkiezingsmedewerker moeten onderduiken vanwege bedreigingen.Bekijk hier al onze berichtgeving over de verkiezingen.De Amerikaanse verkiezingen in tien infografieken.

05.05 uur | Biden: Het is tijd dat dit land samenkomt, we zijn tegenstanders geen vijanden

Joe Biden gaf zojuist een speech in Wilmington, Delaware. De presidentskandidaat benadrukte dat er nog geen overwinning is, maar dat het gezien de cijfers duidelijk is dat zijn team gaat winnen. ’24 uur geleden liepen we nog achter in Pennsylvania, Arizona, Nevada en Georgia. Nu lopen we voor in al die staten. We winnen met een duidelijke meerderheid en mandaat. We hebben meer dan 74 miljoen stemmen gekregen.’

Biden ging daarna in op de aanpak van de pandemie, de noodzaak om de economie op te herstellen, maar vooral mensen te redden. ‘De epidemie wordt steeds erger. Het aantal gevallen is al opgelopen tot meer dan 120.000 gevallen op een dag. Het aantal doden nadert meer dan 240.000. Dat zijn 240.000 lege stoelen en keukentafels door de hele VS. (..) We kunnen die overledenen niet meer redden, maar we kunnen nog wel de mensenlevens redden de komende maanden.’

Het aantal coronagevallen neemt in de VS de afgelopen twee weken snel toe. Het land lijkt in een derde golf te zitten, met meer dan 120.000 nieuwe besmettingen per dag, meer dan in het voorjaar en de zomer. Vlak na zijn speech werd overigens het nieuws bekend dat Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis ook positief getest is op het coronavirus.

Biden sprak opvallend presidentieel, zo zeiden tv-presentatoren op CNN en CBS na de speech. Aan het eind benadrukte hij dat er een eind moet komen aan de verdeeldheid. ‘Er zijn sterke meningsverschillen, die zijn onvermijdelijk in een democratie. Maar we moeten onthouden dat het doel van politiek niet is om olie op het vuur te gooien, maar problemen op te lossen en de levens van mensen te verbeteren. We zijn tegenstanders, geen vijanden, we zijn Amerikanen. (..) Het is tijd dat we de boosheid en de demonisering achter ons laten. Het is niet makkelijk, voor niemand, maar dat is onze taak. (..) We hebben serieuze problemen. (..) We hebben de mogelijkheid een toekomst te bouwen voor onze kinderen en kleinkinderen. (..) Laten we onthouden wie we zijn. Dit zijn de Verenigde Staten van Amerika. En er is niets dat we niet kunnen als we dat samen doen.’

04.25 uur | Biden loopt uit in Nevada, Trump vangt ook hier bot bij rechter

Biden loopt iets meer uit op Trump in Nevada met 1,8 procentpunt. Trump krijgt in de staat ook hier geen gelijk van de rechter. In een spoedzitting vrijdagavond laat (lokale tijd) twee Republikeinse kandidaten voor het congres eisten dat Las Vegas, de grootste county van Nevada, zou stoppen met het gebruiken van een bepaalde machine, die gebruikt wordt bij het tellen van de stemmen.

Volgens de eisers zou de machine met handtekeningtechnologie niet in staat zijn bepaalde handtekeningen te kunnen herkennen. En de staat zou daarom alleen de stembiljetten mogen gebruiken, die niet door de machine heen zijn gegaan. De eisende partij kwam echter niet met bewijzen en dus verwierp de rechter de zaak.

Tussenstand:

Georgia, 99% van de stemmen geteld: Biden +4,395.

Pennsylvania, 96% van de stemmen geteld: Biden +27,130.

Nevada, 93% van de stemmen geteld: Biden +22,657.

Arizona, 97% van de stemmen geteld: Biden +29,861.

03.35 uur | Verdeling Senaat wordt pas in januari beslist

De twee Senaatsraces in Georgia hebben geen definitieve winnaars opgeleverd. In Georgia moet een kandidaat minstens 50% van de stemmen halen, en geen van de kandidaten is dat gelukt. Kandidaten van derde partijen hebben in beide races een aantal procentpunten weggesnoept bij de Republikeinse en Democratische kandidaten. Daarom moeten in alletwee de races opnieuw verkiezingen georganiseerd worden. Die vinden op 5 januari plaats en gaan alleen tussen de top-2 kandidaten in elke race.

Als de Democraten in beide Georgia-races zouden winnen in januari, en de Republikeinen winnen zoals verwacht de Senaatszetels in Alaska en North Carolina, die nog niet bekend zijn gemaakt, is de verdeling in de Senaat 50-50. De vicepresident heeft in dat soort situaties de beslissende stem.

03.05 uur | Tussenstand in Arizona

Met 97% van de stemmen geteld, kan Joe Biden nog altijd rekenen op een lichte voorsprong in Arizona, maar die wordt wel kleiner. Hij heeft er 49,6% van de stemmen, Donald Trump heeft er 48,7%. Ondertussen demonstreren Trump-supporters, van wie vele vuurwapens dragen, buiten het kantoor waar de stemmen geteld worden. Dat meldt CBS News.

02.28 uur | Hof beveelt Pennsylvania laat ontvangen biljetten apart te houden

De Trump-campagne had om een rechterlijke uitspraak gevraagd om de stembiljetten die in Pennsylvania na verkiezingsdag zijn ontvangen, maar die wel een stempel van uiterlijk 3 november hebben, op een aparte stapel te leggen. Dat deed de staat toch al, maar dat moet nu ook van het Hoogggerechtshof. De stemmen worden wel geteld, maar zijn terug te vinden als uit een nog lopende rechtszaak zou volgen dat de biljetten niet meegeteld mogen worden. Over de vraag of stemmen die na verkiezingsdag worden ontvangen in Pennsylvania geteld mogen worden, wordt al weken geruzied.

Overigens zegt de verantwoordelijke verkiezingsmedewerker in Pennsylvania dat het om maar een paar duizend biljetten gaat. Biden loopt op dit moment 19.500 stemmen voor, en als hij dat volhoudt, maken de paar duizend die na verkiezingsdag zijn binnengekomen misschien niet uit.

01.55 uur | Biden loopt nu 19.500 stemmen voor in Pennsylvania

Joe Biden is vrijdagnacht verder uitgelopen op Donald Trump in Pennsylvania. Biden staat nu met 19.500 stemmen voor. Als hij dit vasthoudt terwijl de laatste stemmen in de staat geteld worden, wordt Biden de volgende president van de VS.

01.15 uur | Biden staat flink voor in totaal aantal stemmen

Joe Biden loopt flink voor op Donald Trump in het totaal aantal stemmen dat landelijk is uitgebracht. Biden haalde nationaal gezien ruim vier miljoen stemmen meer dan Trump. Dat is een groter verschil in de zogenaamde popular vote dan in 2016, toen Clinton bijna drie miljoen meer stemmen haalde (maar de totale opkomst lag in 2020 ook vele malen hoger dan in 2016).

Maar zoals bekend draait het in de VS niet om het totaal aantal stemmen dat een kandidaat haalt. Het gaat erom 270 kiesmannen in het kiescollege te halen. Biden staat al sinds woensdag op 253 kiesmannen, Trump op 214.

00.30 uur | Verkiezingsmedewerker Georgia moet onderduiken vanwege bedreigingen

Tijdens een persconferentie lieten woordvoerders van Fulton County in Georgia (waar de grote stad Atlanta deel van uitmaakt) weten dat ze verwachten vanavond nog 3812 stemmen bekend te maken. Dat zijn voornamelijk stembiljetten vanuit het buitenland en van militairen, en zogenaamde voorlopige stembiljetten. Die laatste worden door mensen gebruikt die op verkiezingsdag bij een stembureau op komen dagen, maar die thuis ook al een stembiljet hadden ontvangen. Zij mogen een voorlopige stem uitbrengen, die als laatste geteld worden, nadat gecontroleerd is dat het eerste stembiljet dat ze per post ontvingen niet al gebruikt is. Ook mensen die zich niet kunnen identificeren op een stembureau mogen een voorlopige stem uitbrengen.

De woordvoerder van Fulton County ging ook in op een video die op Twitter circuleert. Daarin zou te zien dat een medewerker een stembiljet weggegooid. Dit blijkt niet waar te zijn. Hij gooide een pagina met instructies weg, die door kiezers vaak in de envelop worden gestopt. Stembiljetten zijn veel groter, en hier ging het om een A4-tje, zei de woordvoerder.

‘Deze medewerker is inmiddels ondergedoken, omdat hij bedreigd is’, zei de woordvoerder. ‘Ze hebben zijn adres en contactgegevens bekend gemaakt, dus hij logeert nu bij vrienden. Hij durft niet in zijn auto te stappen, omdat ook zijn kenteken bekend is gemaakt. Het spijt me heel erg dat iemand die gewoon zijn werk deed, nu op deze manier bedreigd wordt’, zei de woordvoerder.

Joe Biden loopt in Georgia voor op Donald Trump met ruim 4000 stemmen. 98 procent van de stemmen zijn geteld. De Trump-campagne heeft een hertelling aangevraagd.

Georgia is goed voor zestien kiesmannen.

Het belangrijkste nieuws van 6 november

‘RNC wil $60 mln ophalen om rechtszaken Trump te betalen.’Joe Biden staat nog altijd op 253 kiesmannen, Donald Trump staat op 214 kiesmannen. Biden aan kop in Georgia en Pennsylvania. Rechtszaken die Trump heeft aangespannen tegen staten om tellen te stoppen, zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Trump gaf een persconferentie in het Witte Huis waar hij de Democraten beschuldigde van fraude en beloofde te blijven vechten. De uitslag van Georgia is niet alleen belangrijk voor presidentschap, ook voor de Senaat, die de Republikeinen waarschijnlijk houden. Lees het blog van vrijdag hier. Bekijk hier al onze berichtgeving over de verkiezingen. De Amerikaanse verkiezingen in tien infografieken.

https://fd.nl/economie-politiek/1363561/laatste-nieuws-verkiezingen-vs-nog-geen-witte-rook?