Tags

Heeft het coronavirus de nationale staat teruggebracht? (Jan Zielonka, katern Opinie & Debat/nrc.nl, 4-4-20)

Het sluiten van landsgrenzen is niet de oplossing in de strijd tegen he coronavirus, schrijft Jan Zielonka. Al is er niets verkeerd aan om zelf maskers te produceren.

(…)

Neoliberale domheid

‘Het coronavirus laat zien hoe de publieke sector verregaand is verwaarloosd, na een lange periode van neoliberale domheid. De onderbetaalde verpleegkundigen uit de openbare ziekenhuizen blijken kostbaarder dan de particuliere gezondheidsadviseurs.

Zo is het maar net, zo blijkt uit de wereldwijde covid19-crisis en alle landen machteloos staan tegenover het proces van outsourcing van fabrieken naar China en India. Dat was met de wijsheid van vandaag een levensgevaarlijke strategie. Alleen daarom moet het gehele economische bestel van de vrijemarkt op de schop worden genomen, want die is volkomen vastgelopen op winst- en omzetjacht en nu definitief failliet (verklaard). Alle oude negentiende politieke (liberalisme, socialisme en confessionalisme) ideologieën zijn nu vastgelopen in hun eigen ‘opgelopen’ visieloosheid waardoor ze allemaal lege hulzen zijn geworden. Met de huidige mondiale en onderlinge economische verwevenheid is een ander bestuursmodel voor deze wereldsamenleving noodzakelijk: samenwerking in plaats van concurrentie. Adieu (neo)liberalisme/socialisme/confessionalisme!

(…)

Productie van up-to-date antivirale of antibacteriële gemeenmiddelen vereist wel een mondiale en regionale inzet

Zo is het ook nog eens een keer! Een collectieve mondiale én regionale inzet van deze productieketen om toekomstige virusuitbraken adequaat te kunnen opvangen. Meer dan genoeg voer voor de nieuwe wereldontwerpers.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/03/heeft-het-coronavirus-de-nationale-staat-teruggebracht-a3995821#/handelsblad/2020/04/04/#202