Tags

belastingkorting

TROUW, 4-3-20

Een financiële meevaller: de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens valt dit jaar 170 euro lager uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde.

Het bedrag wordt dit jaar op 1574 euro geschat en daalt daarmee met 9,7 procent ten opzichte van 2019. In de calculatie is rekening gehouden met hetzelfde verbruik als dat van een jaar geleden, 2450 kWh elektriciteit en 1197 kubieke meter gas.

De belangrijkste reden van de daling is dat er een hogere heffingskorting geldt voor consumenten. Er wordt tegelijkertijd wel een hogere energiebelasting gevraagd, maar door de heffingskorting is de jaarlijkse rekening alsnog in het voordeel van de consument.

Dat was in 2019 wel anders. In de Tweede Kamer ontstond veel commotie en woede over de energierekening die met 19 procent zou stijgen, wat omgerekend 360 euro per huishouden zou zijn. Staatssecretaris Mona Keijzer beweerde dat het bedrag veel lager was en deed het af als ‘bangmakerij’. Uiteindelijk bleek echter dat het kabinet met de berekening van de energienota was uitgegaan van verouderde cijfers.

De belangrijkste oorzaken van de prijzige energierekening in 2019 waren toen hogere CO2-emissierechten, een gastaks en een zogenoemde ‘opslag duurzame energie’. Dit laatste betaalt elke energieafnemer als extra heffing, om met de opbrengst hiervan de productie van duurzame energie te stimuleren.

Het CBS benadrukt wel dat er grote verschillen zijn in het verbruik per huishouden en dat daardoor niet alle consumenten in dezelfde mate de financiële meevaller hebben. Alle huishoudens ontvangen dezelfde vaste heffingskorting van 216 euro, maar het grootste voordeel is voor de huishoudens met een laag verbruik.

Helaas staat dit positieve nieuws tegenover het ‘andere’ nieuws van vorige week – meen ik – toen een uitzending van Radar een onderzoek bekend maakte van het misbruik dat woningbouwcorporaties maakte van ‘slimme meters’ die op geen enkele manier door de verbruiker te controleren valt en waar de energieprijzen van de nieuwe bewoners dus omhoog schoot. Dit blijft een wereld van ‘list & bedrog’. De vraag is wanneer er door de politiek hieraan een eind wordt gemaakt. Teleurstellend is dus dat positief nieuws door negatief weer ongedaan wordt gemaakt. En dat nieuwe techniek zoals die slimme gas- en elektrameters volledig ongedaan wordt gemaakt.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/884/articles/1096819/16/2