Tags

De huidige lage rente maakt het lastig voor de ECB en andere centrale banken banken om bij een eventuele neergang van de economie het beleid verder te verruimen. De gereedschapskist van de ECB is vrijwel leeg.

Die waarschuwing gaf president Christine Lagarde van de ECB donderdag af in het Europees Parlement. Een dag eerder had ze al aangegeven dat de uitbraak van het coronavirus tot nieuwe onzekerheid voor de wereldeconomie leidt en dat ECB de economische gevolgen van deze besmetting nauwlettend volgt. Als gevolg van de uitbraak zijn in vooral China fabrieken gesloten en zijn veel vluchten geannuleerd.

‘Significant’ beperkt

In het Europees Parlement verklaarde Lagarde dat fundamenteel gewijzigde economische trends in combinatie met de nasleep van de financiële crisis de rentestanden omlaag heeft geduwd. ‘Deze omgeving van lage rente en lage inflatie heeft de mogelijkheden van de ECB en ook van andere centrale banken significant beperkt om wereldwijd in het geval van een economische neergang het monetaire beleid te versoepelen’, aldus Lagarde.

Door te spreken over een significante beperking van mogelijkheden gebruikt Lagarde stelligere bewoordingen dan tijdens de laatste persconferentie na de vergadering van het beleidscomité. Analisten speculeerden donderdag dat het een manier kan zijn van de ECB-president om regeringen er nog eens op te wijzen dat ze met hun begrotingsbeleid meer kunnen doen om de economie draaiende te houden. Lagarde heeft daar de afgelopen maanden meer dan eens toe opgeroepen en doelt dan ook op Duitsland een Nederland.

Steeds zichtbaarder

Ze lijkt er tevens mee aan te duiden dat de negatieve bijeffecten van het huidige ruime monetaire beleid steeds zichtbaarder worden. Het dreigt de stabiliteit van de financiële markt te ondermijnen, doordat banken minder winst behalen en de prijzen van aandelen, obligaties en huizen tot onhoudbare niveaus worden opgedreven. Vicepresident van de ECB Luis de Guindos waarschuwde deze week dat de bijeffecten van het huidige monetaire beleid ‘meer tastbaar’ worden.

In een poging de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus beter te kunnen opvangen is in Thailand de rente al verlaagd. De centrale bank van de Filipijnen heeft al duidelijk gehint met een vergelijkbare rentestap te komen.

Vergelijking met sarsvirus

Hoofdeconoom Philip Lane van de ECB zei eerder deze week de uitbraak van het coronavirus te vergelijken met die van het sarsvirus enkele jaren geleden. ‘De geschiedenis leert dan het effect op economie de korte termijn voelbaar kan zijn, maar dat er geen blijvende schade optreedt.’

De ‘geniale natuur’ zal ons ‘ooit nog leren’ dat ze kan wedijveren met onze vermeende genialiteit, door de zwakheden van ons welvaarts-economische denken zo duidelijk aan de oppervlakte te brengen dat de huidige onrechtvaardigheden van economisch denken zelf aangepakt moeten worden. Om daarmee de balans tussen economie én natuur te herstellen. Alleen als het inzicht niet doorbreekt dat virusaanvallen te maken hebben met onze levensstijl, zal de natuur met haar virussen ons blijven herinneren aan dat noodzakelijke balansherstel. Kortom, dat inzicht moet wél doorbreken want alleen dan kunnen wij gezonder gaan leven. En ophouden met al die zinloze transporten van dieren(vlees) over de wereld van Oost naar West en omgekeerd.

Lanes voorganger Peter Praet — wiens termijn onlangs afliep — zei donderdag bij Bloomberg-tv bezorgd te zijn dat de financiële markten iedere keer als er een schok komt voor de economie meteen verwachten dat centrale banken met maatregelen zullen komen.

En die maatregelen blijven veelal een grote gok zolang er niet fundamenteler gedacht kan worden over het economisch handelen.

https://fd.nl/economie-politiek/1333724/ecb-heeft-nauwelijks-speelruimte-meer-waarschuwt-lagarde