Tags

Johnson of Corbyn? Brussel houdt de adem in (Mathijs Schiffers, Europa/fd, 18-11-19)

Met argusogen kijkt Brussel naar de Britse verkiezingen. Kiest Boris Johnson voor een hardere brexitkoers als hij wint? Of gaat Labour een anti-brexitalliantie sluiten? Voor de EU zijn aan alle scenario’s risico’s verbonden.

In het kort:

  • Britten gaan op 12 december naar stembus, EU volgt verkiezingen met argusogen
  • Als Conservatieven van premier Johnson geen meerderheid winnen dreigt impasse voort te duren.
  • Alternatief van een Labour-regering kent weer andere problemen.
  • Wint Johnson wel een meerderheid, dan kan zijn brexitkoers wel eens verharden.

Anand Menon, hoogleraar Europese Politiek aan het King’s College te Londen, schetste een doembeeld tijdens een recent bezoek aan Brussel. Als de Britse verkiezingen opnieuw resulteren in een parlement waarin geen enkele partij een meerderheid heeft, zei hij, kan de brexit nog vaster komen te zitten dan de afgelopen jaren het geval was.

Dat Britse kiesstelsel van het ‘enge’ districtenstelsel met een tweepartijenstelsel werkt dus niet en dat is de structurele politieke zwakte van dat stelsel. Dus laat ‘Brussel’ ophouden met zich zorgen te maken en laat de Britten gewoon hun gang gaan omdat ze menen buiten de unie een betere toekomst op te kunnen bouwen. IJdele hoop, want een miscalculatie, zo zal blijken.

De conclusie luidt dus: hoe meer er tijd aan de Britten wordt verspild, hoe minder energie in centraal en het oostelijke deel van de EU aandacht kan worden gegeven en dat is veel ernstiger dan die oud-imperiaal-denkende Britten nog een millimeter ruimte te gunnen.

https://fd.nl/achtergrond/1324308/johnson-of-corbyn-brussel-houdt-de-adem-in