Tags

Nu weer twijfels over Hongaarse kandidaat-Eurocommissaris (Christoph Schmidt, Buitenland/Trouw, 15-11-19)

(…)

Er rest nog een probleem voor Von der Leyen: Groot-Brittannië weigert voor de verkiezingen van 12 december een commissaris voor te dragen. Von der Leyen hoopt op 1 december, met slechts één maand vertraging, met haar ploeg aan de slag te gaan. Maar of dat lukt, blijft onduidelijk.

Als je de kans op een voordracht in deze maand voorbij laat gaan, dan heb je iedere aanspraak op voorhand al verspeeld en dus dient de kans op een commissariszetel aan de Britten te worden ontzegd. ‘Pech’ voor het VK!

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/793/articles/1005632/3/2

~~

Onderstaand artikel pas het bovenstaande gelezen:

Europese Commissie van Von der Leyen bijna rond (Marc Peeperkorn, Ten eerste/de Volkskrant, 15-11-19)

(…)

Von der Leyen heeft afgelopen weken de Britse premier Boris Johnson twee keer gevraagd met een naam te komen. Het door Londen gevraagde uitstel van de Brexitdatum tot 31 januari 2020 verplicht hem een commissaris te leveren. Johnson liet de Commissievoorzitter woensdagavond echter weten pas na de Britse verkiezingen (12 december) iemand voor te dragen.

Von der Leyen wil daar niet op wachten. Haar juridische adviseurs – alsook die van het Europees Parlement – stellen dat een Commissie zonder Brit ook kan worden geïnstalleerd. Het parlement wordt geacht de nieuwe Commissie in de laatste week van november goed te keuren, zodat op 1 december de huidige Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker kan afzwaaien.

Dat dilemma is dus opgelost. De Britten zonder EU-commissaris.

https://krant.volkskrant.nl/titles/volkskrant/7929/publications/798/articles/1005633/18/2