Tags

Ed Groot, fd, 15-10-19

De Poolse regeringspartij PiS boekte zoals verwacht een ruime verkiezingszege. De Poolse voorspoed maakt de kiezer vergevingsgezind voor de autoritaire trekken van partijleider Jaroslaw Kaczynski.

De welvaart in Polen groeit inderdaad indrukwekkend. Het Poolse inkomen per hoofd is inmiddels 71% van het EU-gemiddelde. Het gat met Nederland is nog groot (129% van het EU-gemiddelde), maar de Poolse welvaart ligt wel al op het peil van Nederland rond het jaar 2000.

Uitzonderlijk is Polen ook weer niet. De Baltische staten presteren vergelijkbaar en Roemenië groeide sinds de toetreding tot de EU in 2007, sneller dan Polen.

Het succes van Polen is eigenlijk deel van het grotere succesverhaal van de aansluiting van Oost-Europa bij de EU. Dat bracht stabiliteit en rechtszekerheid, de ware pijlers onder welvaartsgroei.

Des te pijnlijker is het dat juist in Oost-Europa de rechtsstaat onder druk staat. Men bijt aldaar in de hand die hen voedt.

Niet alleen dat de hand wordt gebeten, maar economische groei betekent niet óók en tegelijkertijd groei van politiek bewustzijn. Vooral democratisch bewustzijn in landen die nooit een democratische ontwikkelingen gekend hebben, zijn even ‘grofmazig’ als alle oud-communistische landen.

https://fd.nl/opinie/1320229/poolse-voorspoed