Tags

PFAS, een verzameling van chemische stoffen, legt op grote schaal bedrijven stil; baggeraars, grondverkopers, hoveniers en ook de bouw- en transportsector hebben een groot probleem.

En dan te denken dat deze ‘Brusselse’-richtlijnen al in 2015 werden uitgevaardigd en ook de Raad van State al meerdere keren erop heeft aangedrongen om die regels door te voeren; hierop kan en moet Rutte worden aangesproken vanuit zijn algehele regiefunctie.

Jeannine Julen, Trouw, 13 oktober 2019, 12:10

Een reeks kleine stofjes legt de volledige keten van grondverzetters lam. Baggeraars, grondverkopers, zand- en grindproducenten, maar ook de bouw- en transportsector zitten met de handen in het haar door de nieuwe normering van PFAS. Deze verzameling van zo’n 6000 moeilijk afbreekbare chemische stoffen werd in de jaren zestig nog geroemd om zijn water- en vuilafstotende kwaliteiten. Tapijt, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen, regenjassen, tefalpannen; ze zitten er vol mee. Maar nu blijkt dat de stoffengroep schadelijk is voor de volksgezondheid. Het Rijk hanteert sinds juli striktere regels waardoor vele honderden bedrijven op omvallen staan, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Nu komen we er pas achter welke gifstoffen we in deze wereld aan het produceren zijn en op die manier dus ons leefklimaat volledig aan het verzieken zijn. Lang leven het industrialisme, hebzucht en onze kapitalistische wereldorde. Als we dertig jaar gelden al (want toen schreven de kranten er al over) tot alternatieve en dus duurzame energiebronnen waren overgegaan, hadden we de huidige ellende niet gehad. Maar de menselijke behoefte aan welvaart en luxe blijft ons structurele probleem.

Luxebeleving aan de Noordzee

Vooral bedrijven die het goedje aantreffen in de grond, bagger en zand die ze opgraven of vervoeren, voelen de pijn van de nieuwe regelgeving. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur en waterstaat presenteerde op 8 juli een Tijdelijk Handelingskader. Die leert dat een kilo droge grond maximaal 0,1 microgram PFAS mag bevatten. Een problematische normering, zeggen brancheorganisaties. Want in bijna elke schep grond die wordt verzet, kan een te hoge concentratie worden aangetroffen. Het gevolg: werkzaamheden die stil worden gelegd en ‘besmette grond’ die zich ophoopt en nergens afgeleverd kan worden.

Wat is deze beschaving verblind geraakt want deze kennis was altijd wel aanwezig, maar werd door niemand serieus genomen.

“Waar moeten we heen met onze mensen en onze grond”, vroeg de wanhopige brancheorganisatie Cumela vorige week in een persbericht. De brancheorganisatie vertegenwoordigt bedrijven die in opdracht van hoveniers, bouwbedrijven en baggeraars graafwerkzaamheden uitvoeren. De sector vreest nog voor het einde van het jaar zesduizend mensen te moeten ontslaan. Voor 25 tot 30 procent van de bedrijven dreigt over een maand al een faillissement, blijkt uit een enquête.

Hiermee wordt ook duidelijk dat er op basis van deze gifstoffen een compleet nieuwe industrie op poten kan worden gezet en dat betekent nu voor het eerst een serieuze aanzet tot het creëren van een volwassen recycling- en vernietigingsindustrie, waar puur gif uitgebannen moet worden. En omdat destructiebedrijven altijd in private handen was, waar de hand werd gelicht met de regels, dient deze sector in overheidshanden te komen. Anders wordt niemand er beter van.

‘Honderden bedrijven vrezen voor hun voortbestaan’

Bedrijven treffen in 85 tot 90 procent van de grond die ze opgraven te veel PFAS aan. “Ik sprak een ondernemer die vijftig grondanalyses uit heeft laten voeren. Slechts een van de grondmonsters kwam schoon terug”, aldus beleidsmedewerker Gerben Zijlstra van Cumela.

Het is dus een schande dat dit nog niet eerder werd ontdekt. Wie is daar verantwoordelijk voor?

Ook de titel van dit artikel ‘Door het stofje PFAS staan honderden bedrijven op omvallen’ mag geen excuus zijn voor deze wantoestand, omdat gebleken is dat de overheid verre van effectief kan opereren. De enige oplossing is een nieuwe overheid 2.20, want anders gaan we overmorgen weer over tot de gewone gang van zaken, zoals jaar in jaar uit gebeurt. Iedereen in de politiek – van laag tot hoog – behoort zich te schamen.  

(…)

https://www.trouw.nl/economie/door-het-stofje-pfas-staan-honderden-bedrijven-op-omvallen~bfa5eec2/