Tags

Handelsdeal met Zuid-Amerika op losse schroeven (Van onze redacteur, Macro-economie/fd, 20-9-19)

Ontbost Braziliaanse regenwoud als gevolg van de bosbranden.

In het kort:

  • Oostenrijkers stemmen tegen handelsverdrag EU met Zuid-Amerika vanwege de gebrekkige bestrijding van de bosbranden in het Braziliaanse regenwoud.
  • Belangrijk akkoord staat daardoor op losse schroeven.
  • Ook in andere EU-landen is verzet.

‘Oostenrijkse parlementariërs hebben het ontwerp-vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika verworpen. Reden is de gebrekkige bestrijding van de bosbranden in het Braziliaanse regenwoud door de regering van president Jair Bolsonaro. Ook in andere landen groeit het verzet tegen het akkoord.

Dit zijn terechte protesten tegen de bosbranden in het Braziliaanse regenwouden.

‘Daardoor lijkt de kans klein dat het verdrag, waarover twee decennia is onderhandeld, de eindstreep haalt. De Oostenrijkse regering is door het besluit van de parlementariërs woensdag in een belangrijke parlementscommissie verplicht in Brussel tegen te stemmen. Voor goedkeuring van het verdrag is de instemming van alle lidstaten nodig.

Ons kabinet zou het verdrag ondersteunen, maar het miskent natuurlijk het belangrijke signaal dat ervan uit gaat naar Bolsonaro en dat hij eerst maatregelen moet hebben getroffen – die ook effectief zijn – voordat het verdrag getekend kan worden.

‘Het regenwoud in Zuid-Amerika wordt platgebrand om weiden voor vee te creëren en dan goedkoop vlees naar Europa te exporteren. De EU moet dat niet belonen met een verdrag’, zei de voormalige conservatieve minister van landbouw Elisabeth Köstinger na de stemming. Het verzet in Oostenrijk is breed: vier van de vijf partijen stemden tegen de deal.

Vermoedelijk zal de stemming bij ons 50-50 liggen, maar het tegenstemmen als D66 en CU een meerderheid die het afwijst.

(…)

Grootste vrijhandelszone

Doel van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Mercosur-leden Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay is de oprichting van de grootste vrijhandelszone ter wereld, een markt met bijna 800 miljoen consumenten.

Onderhandelingen begonnen in 2000 en waren eind juni eindelijk afgerond. Het verdrag zou een eind maken aan hoge importtarieven tussen de twee handelsblokken, onder meer op auto’s, machines en farmaceutische producten.

Hoe is het mogelijk dat de onderhandelingen bijna 20 jaar hebben geduurd. Dat valt niet uit te leggen aan het electoraat.

Kritiek op het verdrag is hoorbaar in meer lidstaten. Frankrijk dreigde eind augustus tijdens de G7-top in Biarritz met een tegenstem. President Emmanuel Macron twijfelde aan de oprechtheid van de populistische Braziliaanse president Bolsonaro bij de bescherming van het Amazonegebied. Ook de Ierse minister-president Leo Varadkar dreigde om die reden een blokkade op te werpen.

Angst voor goedkoop vlees

De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn zei eerder, verwijzend naar de branden in het Amazonegebied, dat ‘handelsverdragen alleen zin hebben als beide partijen dezelfde waarden verdedigen’. Hij vindt dat Brazilië het Parijse klimaatakkoord niet respecteert. Hij wil het vrijhandelsverdrag daarom voorlopig in de ijskast zetten.

(…)

Dus een behoorlijk aantal tegenstemmen.

https://fd.nl/economie-politiek/1317456/handelsdeal-met-zuid-amerika-op-losse-schroeven