Tags

Hoe witte wanhoop de samenleving kan ontwrichten (Zihni Özdil, Vrij Nederland, 17-9-19)

Bijna nergens in West-Europa is de verzorgingsstaat zo hard wegbezuinigd en geprivatiseerd als in Nederland. Oud-Tweede Kamerlid Zihni Özdil vreest voor een scenario als in de VS: een enorme stijging van het aantal ‘witte wanhoopsdoden’, de verzamelnaam voor zelfmoorden en overdoses in de witte, lagere klasse.

Ons land was als noordelijke EU-lidstaat en gewend aan degelijke en solide rijksbegrotingstechnieken – het grote verschil met zuidelijke lidstaten), in staat om orde op zaken te stellen onder crisisomstandigheden. En die onbalans is nooit door voorgaande Europese Commissies nooit hersteld. Dat is dus zowel de huidige Commissie onder verantwoordelijk commissaris Pierre Moscovici, als al zijn voorgangers verkeerd aangepakt; teveel soepelheid toegepast.

 ‘Niemand gaat naar de dokter. Alleen mensen met veel geld.’ Ik studeerde in Michigan. En mijn beeld van Amerika als ‘land of opportunities’ viel aan diggelen. ‘Maar wat doen jullie dan als jullie ziek worden?’ vroeg ik. ‘Niks,’ was het antwoord van mijn Amerikaanse medestudenten. ‘We wachten tot we doodziek zijn en dan gaan we naar de eerste hulp, want dan is het veel goedkoper.’

Typisch USA met een gebrek aan verzorgingsstaat en dus geen maatschappij met een menselijk gezicht. Een groot gebrek aan politici die alleen maar op macht uit zijn.

MAATSCHAPPIJ-ONTWRICHTENDE TREND

Toen ik in de Verenigde Staten woonde, heb ik gezien wat dertig jaar neoliberaal beleid voor gevolgen heeft. Bijna alles van publieke waarde is afgeschaft of weggeprivatiseerd. Een heel simpel voorbeeld: er zijn geen buurthuizen meer, waardoor de McDonald’s overblijft als plek waar gewone mensen nog bij elkaar kunnen komen.

Angelsaksisch beleid dat kenmerkend is voor naties die alleen op economische winst uit zijn.

De puinhopen van het Amerikaanse neoliberalisme zijn zo gigantisch groot dat er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in een rijk, westers industrieel land sprake is van ‘white deaths of despair’ (witte wanhoopsdoden).

De bevolking, noch de politici komen hiertegen in opstand en dat hoort kennelijk bij een ‘pioniersmentaliteit’. Gelukkig dat continentaal Europa met z’n Rijnlandse bestuursmodel een gunstig alternatief heeft ontwikkeld.

https://www.vn.nl/witte-wanhoopsdoden?utm_source=dagbrief&utm_medium=email&utm_content=ABOJ&utm_campaign=NB20190917