Tags

Huawei bereid tot verkoop 5G-technologie aan westers bedrijf (Heiko Jessayan, Tech en media/fd, 13-9-19)

Huawei is bereid zijn 5G-technologie te verkopen aan een concurrent om wantrouwen van westerse overheden weg te nemen. Dat zegt Ren Zhengfei, oprichter en ceo van de Chinese telecomgigant in een interview met The Economist.

Voor een eenmalig bedrag zou het westerse bedrijf permanent toegang kunnen krijgen tot de bestaande 5G-patenten van Huawei. Ook kan de koper licenties, broncodes, blauwdrukken en kennis over de productie gebruiken. Bovendien krijgt de partij de mogelijkheid broncodes te wijzigen, waardoor het voor derden onmogelijk wordt om toegang te krijgen.

Hoe moet de lezer dat ‘eenmalig’ bedrag verstaan?

Kritische infrastructuur

Met zijn gebaar wil Ren de argwaan wegnemen dat de Chinese Staat met Huawei’s technologie toegang kan krijgen tot de kritische infrastructuur van westerse landen. Vooral de Verenigde Staten (VS) beschuldigen China ervan dat het 5G-technologie voor spionagedoeleinden gebruikt.

Die vrees is niet geheel onterecht: het FD maakte in april bekend dat chipmachinefabrikant ASML doelwit was van spionage door Chinezen. De VS hebben echter nog geen bewijzen geleverd voor Chinese staatsinmenging.

(…)

Continuïteit waarborgen

Ren noemt geen bedrag voor de overname en zegt ook niet welke ondernemingen eventueel de 5G-technologie zouden willen overnemen. Onduidelijk is ook of de Chinese overheid zal instemmen met de verkoop.

Ook Ren zelf zegt ‘geen idee’ te hebben of de Chinese regering een eventuele verkoop toestaat. Maar volgens Ren is het idee ingegeven om de continuïteit van Huawei in de toekomst te waarborgen.

Vooral deze laatste passage maakt dit bericht al verdacht omdat onbekend is of de Chinese regering een ‘eventuele verkoop toestaat’. Ik durf erom te wedden dat de regering dat niet toestaat want daarvoor zijn China’s belangen in de wereld te groot.

 Ik voeg hierbij ook een eigen blog toe waarin ik berichtgeving van Trouw en NRC van afgelopen zomer heb opgenomen over deze technologische ontwikkelingen in Chin,a waar Big Brother wel degelijk met iedere burger meekijkt:

https://aquariuspolitiek.wordpress.com/2019/06/24/een-volkomen-terechte-waarschuwing-van-trouw-over-cybersecurity-trouw-eu-algoritme/

https://fd.nl/ondernemen/1316550/huawei-wil-zijn-5g-technologie-verkopen-aan-een-westers-it-bedrijf