Tags

Oranje Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond (20.45 uur) de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Vier valkuilen waar de ploeg van Ronald Koeman uit de buurt moet blijven.

Steven Verseput (nrc.nl, Katern Sport, 5 september 2019)

Voor mij persoonlijk was de eerste helft en begin 2e niet om aan te zien vanwege de slordigheden die aan beide zijden begaan werden, terwijl ik in een interview met Koeman hoorde dat de Duitsers in bloedvorm waren. Maar een andere nuttige radiocommentator was dat sinds het aantreden van Koeman iedere eerste helft het toppunt van chaos waren. Klopt en daarom heb ik besloten dat ik niet meer luister/kijk naar de eerste helft, die per definitie niet aan te zien zijn, en dat voor al die voetbalmiljonairs die daarin acteren. Ik kan mijn tijd beter besteden en kijk om elk kwartier of er iets beter gevoetbald wordt. Zodoende was ik op tijd na de 1-1 en het vervolg. Merkwaardige wederopstanding.

En een tip voor komende kwalificatiewedstrijden: zet als basiself direct de winnende ploeg bij het eindsignaal op het veld. De samenstelling van de ‘theoretisch’ of op papier beste spelers als basiself klopt nu eenmaal niet. Bespaar dat de toeschouwers thuis aan de buis of radio!

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/05/oranje-kanttekeningen-bij-een-ploeg-in-opmars-a3972414#/handelsblad/2019/09/06/#410

‘Oranje toont de vereiste veerkracht, in wat lang een vervelende, hoekige, ja, saaie wedstrijd was. Een onmachtig Nederland was 58 minuten zoekende, maar het wist uiteindelijk de gaten te vinden in het Duitse blok. Nederland staat nu na drie wedstrijden op zes punten, maandag wacht Estland-uit.’

(…)

Nu explodeerde het pas na rust. Oranje opende het duel, in balbezit, in een soort 3-5-2, met Ryan Babel en Memphis Depay als spitsenduo, in plaats van het gebruikelijke 4-3-3.

De rechterkant was in de eerste helft ineffectief met middenvelder Marten de Roon en Denzel Dumfries als back. Dumfries stond als een valse rechtsbuiten opgesteld, maar kon in die rol weinig creëren, door zijn gebrek aan finesse, handigheid, balgevoel – ofwel kwaliteit.

Binnen tien minuten gaat het mis, op links weliswaar. Lukas Klostermann sprint weg uit de rug van Quincy Promes, na een heerlijke steekpass van Joshua Kimmich, Jasper Cillessen keert eerst nog, maar Serge Gnabry scoort in de rebound: 1-0.

De twijfel is zichtbaar, hoorbaar. Ronald Koeman, eerst in gesprek met Blind, daarna met Wijnaldum. Armgebaren, geschreeuw. Duitsland heeft het onder controle, zij hoefde niet zo nodig, Nederland kon niet, toen nog niet.

Het is eerst overleven, na rust. Gevaarlijke situaties stapelen zich op, de wanorde wordt groter. Maar dan is er toch weer dat weerstandsvermogen in dit Oranje, dat er ook was in de uitwedstrijd tegen Duitsland november vorig jaar in de Nations League, waar Nederland in extremis een 2-0 achterstand repareerde. De wedstrijd van het briefje van Koeman, al kwam het van de assistent.

Wissels

Het haperende duo Dumfries en De Roon wordt na tien minuten in de tweede helft gewisseld voor Davy Pröpper en Donyell Malen. En plotsklaps gebeurt er van alles. Oranje is gevaarlijk, Duitsland deinst angstig terug, is het opeens kwijt. De wissels van Koeman, weer maken ze het verschil.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/06/voetbal-jacht-op-het-ek-a3972577#/handelsblad/2019/09/07/#104