Tags

Laat de wereld op adem komen (Welmoed Vlieger, Katern de Verdieping/Trouw, 27-8-19)

(…)

‘Eenmaal thuis verraste Twitter mij met een bericht van het ministerie van buitenlandse zaken. Dat wilde iedereen bedanken voor de ontvangen berichten met de oproep aan de Nederlandse ambassadeur in Brazilië om president Bolsonaro te bellen. ‘Goed te horen dat jullie de toekomst van de Amazone belangrijk vinden. Nederland zet zich hier al lang voor in.’

‘Nederland is de een na grootste soja-importeur in de wereld. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat we vorig jaar 7 miljoen ton soja hebben geïmporteerd waarvan een heel groot deel uit Brazilië komt. Om dit mogelijk te maken helpt de Nederlandse overheid Brazilië met de aanleg van ‘sojasnelwegen’: een reusachtig infrastructuurproject om soja uit het midden van Brazilië zo snel mogelijk te kunnen exporteren.

Alleen al de ontbossing heeft enorme gevolgen voor het milieu en voor de inwoners van het uitgestrekte gebied. Toch beweren de Nederlandse overheid en de ambassade dat het infrastructuurproject duurzaam is. Zijn ze dan niet op de hoogte van de schadelijke effecten? Zeker wel. Onderzoeksplatform Investico heeft interne documenten over het project opgevraagd bij het ministerie waaruit blijkt dat Nederland de projecten wel duurzaam noemt, maar dat ze heel goed weten dat het een onhaalbare zaak is in zo’n gebied. Karlijn Kuijpers, journalist bij Investico, liet weten dat een van die documenten een glasheldere opsomming bevat van de negatieve gevolgen: ontbossing, corruptie, landconflicten, moord. Hoezo ‘Nederland zet zich hier al lang voor in’?

‘Je zou er graag een antwoord op willen. Een eerlijk antwoord. Juist dat zwijgen maakt ongerust. Misschien is het gêne om met de waarheid op de proppen te komen. Er is nog een groter gevaar: dat van de ontkenning onder aanvoering van hen die het leven alleen nog kunnen zien als een strijd om de macht. Remmingen van waarheid of oprechtheid zijn er dan niet, alleen nog de roes van de zelfverheffing en -aanbidding. Dan kun je bosbranden ontkennen, miljarden liters smeltwater negeren, zeggen dat die oerwouden van jou zijn en de rest er geen zier mee heeft te maken, handelsoorlogen ontketenen en de economische neergang aan anderen wijten. En veel mensen willen juist dat horen: om van het heden te kunnen genieten, om zowel het verleden van de eigen fouten als de onvermijdelijke toekomstige backlash te vergeten.’

Nee, aangezien alle kabinetten-Rutte alléén focussen op handel en economische winst, is er alleen sprake van ambtenaren die braaf aan dit beleidsuitgangspunt meewerken. Dus weten ze niet – en als ze het wel weten dan wordt daarover gezwegen – dat ze op de hoogte zouden moeten zijn – een ambtenaar behoort altijd zijn dossier te beheersen – van de schadelijke effecten van deze sojaproductie. Dit is dus het bewijs dat deze regering een schandelijk economisch beleid voert en dat hierover snel en spoeddebat moet worden aangevraagd. Te gek voor woorden. En de Braziliaanse president Bolsonaro krijgt alleen maar dubbelzinnigheden uit de EU gratis in handen, waarmee de EU uit elkaar gespeeld kan worden. En alleen jammer dat ten tijde van de Poolse oerboskap van enige jaren geleden niet aangepakt had kunnen worden met deze Braziliaanse ramp in de hand als troefkaart.

https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/724/articles/959507/29/1