Tags

Saoedische kroonprins ontwerpt geautomatiseerde futuristische stad (Justin Scheck, Rory Jones en Summer Said, Kennis en innovatie/fd, 20-8-19)

Kroonprins Mohammed bin Salman wil Saoedie-Arabië omvormen tot een moderne economie. Voor $500 mrd bouwt hij aan een fantasiestad.

Wrak van een verlaten Amerikaans watervliegtuig in het kustgebied Sharma in Saoedi-Arabië. Op deze plek plant de kroonprins Neom, een stad met meer robots dan mensen.

In het kort:

  1. Kroonprins Mohammed bin Salman wil een onherbergzaam kustgebied in Saoedi-Arabië transformeren tot een hypermoderne stadstaat. Hij wil het land zo minder afhankelijk maken van olie en de economie verbreden. De stadstaat Neom moet Silicon Valley overtreffen in technologie, een stad vol robots en camera’s. Neom krijgt tegelijkertijd een rechtstelsel gebaseerd op de sharia, islamitische wetgeving.
  2. Sharma is een kustgebied in het noordwesten van Saoedi-Arabië, zo onherbergzaam dat een adviesbureau er maar twee natuurlijke hulpbronnen kan ontwaren: zonlicht en ‘een eindeloze hoeveelheid zout water’. Maar toen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn helikopter hier een paar jaar geleden aan de grond zette, zag hij geen woestenij. Hij zag de toekomst: hij vatte het plan op om hier voor vijfhonderd miljard dollar een nieuwe stad uit de grond te stampen.
  3. Aan de kale kust van dit 25.000 vierkante kilometer grote, rotsachtige woestijngebied moet de leefbaarste stadstaat ter wereld verrijzen, met de bestbetaalde banen ter wereld om ‘de knapste koppen en grootste talenten ter wereld’ te lokken. Die gaan dan met vliegende robottaxi’s naar hun werk terwijl robots hun huis schoonmaken. Een stad die Silicon Valley overtreft in technologie, Hollywood in entertainment en de Franse Rivièra in vakantiegevoel. Met bovendien een project om mensen sterker te maken door middel van genetische manipulatie.

Het staat er echt…

‘Al deze ideeën worden uiteengezet in vertrouwelijke documenten van de adviesbureaus Boston Consulting Group, McKinsey en Oliver Wyman, die The Wall Street Journal heeft ingezien en besproken met betrokkenen bij dit zogenaamde project Neom (een samentrekking van het Griekse woord voor ‘nieuw’ en het Arabisch voor ‘toekomst’).

‘De adviseurs die Mohammed bin Salman (kortweg MBS) voor de verwezenlijking van zijn fantasiestad heeft ingeschakeld, hebben een dure mix gebrouwen van sciencefictiontaal en zakelijke modekreten, gelardeerd met wat minder verkwikkelijke feiten: de gedwongen verhuizing van lokale stammen.

‘En een door advocatenkantoor Latham & Watkins ontwikkeld en ‘onafhankelijk’ genoemd rechtsstelsel waarin de rechters direct verantwoording afleggen aan de koning en rechtspreken op basis van de sharia, de islamitische wetgeving. ‘Het moet een geautomatiseerde stad worden waarin we alles kunnen zien’, was volgens de documenten een eis van de door MBS geleide bestuursraad. Een stad ‘waar een computer melding kan maken van misdaden zonder dat er aangifte hoeft te worden gedaan, en waar alle burgers gevolgd kunnen worden’.

Dit laatste is een kopie van wat in China al bestaat. Kortom, Salman toont zichzelf als controlfreak en authentieke autocraat.

Blik naar buiten

Neom is het middelpunt van Bin Salmans poging om een in zichzelf gekeerd en volledig van olie afhankelijk koninkrijk om te vormen tot een land met de blik naar buiten en een gediversifieerde economie. MBS wil dat Saoedi-Arabië zijn olie-opbrengsten niet langer allemaal in het buitenland uitgeeft, maar zelf goederen en diensten gaat produceren die de Saoedi’s nu nog van ver weg halen. Hij wil met Neom een gebied ter grootte van Massachusetts (iets kleiner dan België, red.) omtoveren tot een economische regio met autofabrieken, ziekenhuizen, technologiebedrijven en vakantieoorden, en zo de binnenlandse bestedingen in het land opkrikken.

Realiteitsbesef ontbreekt hem dus geheel aangezien hij zich als Egyptisch farao waant die zijn land wil besturen door middel van dictaten, maar hij realiseert zich niet dat dat lang vervlogen tijden zijn. Welke slachtoffers zoekt hij om er slavenarbeiders van te maken?

https://fd.nl/achtergrond/1313001/kroonprins-mbs-ontwerpt-geautomatiseerde-futuristische-stad